Allianz Global Assistance

vragen? 055-5400408 'Direct een reis- en annuleringsverzekering!'

Van Zuid-Afrika naar Nederland: Schengenvisum en reisverzekering verplicht!

Van Zuid-Afrika naar Nederland Schengenvisum

Komt iemand uit Zuid-Afrika naar Nederland voor bijvoorbeeld familiebezoek? Dan is een Schengenvisum noodzakelijk. Met een Schengenvisum mag iemand uit Zuid-Afrika maximaal 90 dagen in het Schengengebied verblijven. Een belangrijke voorwaarde voor het verkrijgen van een Schengenvisum, is het afsluiten van een medische reisverzekering die voldoet aan de visum-eisen voor Schengen.

Indien het hoofddoel van het verblijf Nederland is, kan je bij de Nederlandse ambassade in Pretoria een Schengenvisum aanvragen. Daarvoor maak je eerst een afspraak via VFS Global, dat is een externe dienstverlener die door de ambassade is aangewezen om de visumaanvraag en andere documenten in te nemen en te controleren.

Schengenvisum Zuid-Afrika – Nederland: belangrijkste eisen

Er zijn een aantal eisen voor de aanvraag van een Schengenvisum voor Nederland, zo moet de persoon uit Zuid-Afrika:

 • In het bezit is van een geldig reisdocument (paspoort). Het reisdocument moet nog 3 maanden langer geldig zijn dan het einde van de visumperiode, en mag niet ouder zijn dan 10 jaar.
 • Zich de reis financieel kan veroorloven: heeft voldoende middelen van bestaan. Voor Nederland is de eis 34 euro per dag per reiziger. Indien de reiziger zelf geen voldoende middelen heeft moet een garantsteller (de uitnodigende partij) borg staan. Men kijkt dan naar het inkomen van deze persoon, de referent.
 • Documenten heeft met betrekking tot de verblijfplaats zoals een hotelreservering of bewijs van verblijf (logies) bij een particulier of de garantsteller. Voor Nederland dient men voor dit het een origineel formulier ‘bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking’ in te vullen. Dit formulier moet bij de gemeente gelegaliseerd worden.
 • Een medische reisverzekering heeft voor het hele Schengengebied met een dekking van tenminste 30.000 euro. Deze verzekering kan je bij ons aanvragen.
 • Een optie of reservering op een vliegticket heeft. Boek (betaal) het ticket pas als het visum is toegewezen! Een retour (reservering) is meteen één officieel erkend bewijsstuk dat terugkeer van de reiziger aannemelijker maakt.
 • Aannemelijk maakt dat hij/zij tijdig terug zal keren naar Zuid-Afrika (of het land van herkomst). Het gaat om een combinatie van bewijzen. Bijvoorbeeld eerdere visums voor (westerse) landen, een baan, bezit van onroerende goederen en andere zaken die een sterke sociale of economische binding met het land van herkomst aantonen, zoals zorg voor minderjarige kinderen.
 • Niet bij de Europese autoriteiten gesignaleerd staat en geen gevaar is voor de openbare orde of staatsveiligheid.
 • Een ingevuld en ondertekend aanvraagformulier voor een Schengenvisum.
 • Twee recente pasfoto’s die aan de vereiste voldoen.

Bekijk ook onze uitgebreide checklist voor de aanvraag van een Schengenvisa voor Nederland.

Nederlandse ambassade in Pretoria

De Nederlandse vertegenwoordiging in Zuid-Afrika vind je in Pretoria:

Contactgegevens

 • Ambassadeur: Han Peters
 • Adres: 210 Florence Ribeiro / Queen Wilhelmina Avenue, Cnr Muckleneuk Street, 0181 New Muckleneuk, Pretoria
 • Telefoon: +27124254500 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar
 • Fax: +27124254511E-mail: pre@minbuza.nl
 • Openingstijden: Maandag tot en met donderdag: 8.00 – 17.00 uur. Vrijdag: 8.00 – 13.00 uur. Bekijk ook de sluitingsdagen van de ambassade.

Contactgegevens consulaire afdeling

Voor visumaangelegenheden kan je contact opnemen met de consulaire afdeling:

 • Openingstijden: Maandag tot en met donderdag: 8:30 – 12.00 uur. Vrijdag: 8.30 – 11.00 uur.

Schengenvisum Nederland en Caribisch visum

 • Maak een afspraak via VFS Global.

Consulaire vragen?

Stel je vraag:

 • via telefoonnummer +27124254500. Let op: bel je vanuit Nederland? Bel dan met +31 247 247 247.
 • via WhatsApp. Stuur direct een WhatsApp-bericht. Of voeg het mobiele nummer +316 8238 7796 toe aan de contactlijst van je smartphone en stuur dan jouw bericht.
 • per e-mail via het contactformulier.

Waar en wanneer de visumaanvraag voor Nederland indienen?

Een visumaanvraag voor Nederland kan je vanaf 2 februari 2020 op zijn vroegst 6 maanden en uiterlijk 15 kalenderdagen (dit i.v.m. de normale maximale beslistermijn) voor aanvang van de beoogde reisdatum worden ingediend. Geadviseerd wordt dan ook om ruim van tevoren de aanvraag in te dienen, liefst minimaal een maand vóór de voorgenomen vertrekdatum.

Voor een Schengenvisum kort verblijf moet je een afspraak maken bij VFS Global, dat is een externe dienstverlener die de visumaanvraag documenten in ontvangst neemt en controleert. Vervolgens ga je op de afgesproken datum en tijd langs en lever je de aanvraag en de verplichte documenten, waaronder de polis van de medische reisverzekering in. Je moet dan tevens de kosten voor de aanvraag voldoen in lokale valuta. Locaties van VFS Global:

VFS heeft een callcenter om uw vragen te beantwoorden over het visumaanvraagproces, technische vragen over de online boeking en de mogelijkheden om een ​​afspraak te boeken door met een consultant te praten.

 • Telefoon +27 (0) 12 425 3005 Bereikbaar: 08:00 tot 12:30 en 13:30 tot 16:00 uur. Maandag tot en met vrijdag, behalve op feestdagen
 • Een afspraak maken voor het indienen van een aanvraag bij Nederland Visa Application Center Klik op een afspraak plannen
 • Indieningstijden: 08:00 tot 12:30 en 13:30 tot 15:00 uur, maandag tot en met vrijdag, behalve op feestdagen
 • Ophaaltijd paspoort: 10:00 tot 16:00 uur van maandag tot vrijdag, behalve op feestdagen
 • Als alternatief kan je ook een e-mail sturen op info.nlza@vfshelpline.com voor alle informatie over het visumproces.

VFS Global adressen in Zuid-Afrika

VFS Global heeft kantoren in de volgende steden:

 • NEDERLAND VISUM AANVRAAGCENTRUM PRETORIA
  Adres: 1e verdieping, Cherry Lane Office Park
  114 Fehrsen Street, Nieuw Muckleneuk
  Brooklyn, Pretoria Gauteng
 • NEDERLAND VISUM AANVRAAGCENTRUM JOHANNESBURG
  Adres: 1e verdieping Rivonia Village
  Corner Rivonia Boulevard en Mutual Road
  Sandton, Johannesburg
 • NEDERLAND VISA APPLICATION CENTER CAPE TOWN
  Adres: 47 Strand Street
  5th Floor Office 504
  Kaapstad
  West-Kaap
 • NEDERLAND VISA APPLICATION CENTER DURBAN
  Adres: Unit 409, 4e verdieping
  91 -123 Cowey Road (probleem Mkhize Road)
  Essenwood
  Durban
  4000

Medische reisverzekering Schengenvisum

Heb je een medische reisverzekering nodig voor een Schengenvisum, dan is de Travel Risk Insurance van Allianz Global Assistance een uitstekende keuze. Deze reisverzekering is speciaal bedoeld voor buitenlandse gasten uit Zuid-Afrika (vrienden, familie of partner) die naar Nederland komen. De Travel Risk Insurance van Allianz Global Assistance is een uitstekende medische reisverzekering voor iedereen uit Zuid-Afrika. De verzekering vergoedt de kosten van onder meer: huisarts, medicijnen, ambulance en ziekenhuiskosten in Nederland en andere Schengenlanden tot € 30.000,- Maar ook de kosten voor repatriëring. Dat is het terugbrengen van je buitenlandse gast naar Zuid-Afrika bij ziekte of overlijden. Deze verzekering is alleen geschikt voor onverwachte (medische) situaties bij een verblijf in Nederland. Bestaande kwalen, gebreken en ook zwangerschap vallen niet onder de dekking.

Voldoet aan alle voorwaarden voor Schengenvisum

De Travel Risk Insurance voldoet aan alle verzekeringseisen voor een Visum Kort Verblijf Nederland (ook wel toeristenvisum of Schengenvisum genoemd). Dit zijn de eisen:

 • Dekking voor spoedeisende medische hulp en repatriëring naar Zuid-Afrika.
 • De dekking voor geneeskundige kosten moet minimaal € 30.000,– bedragen.
 • Geldig voor alle Schengen lidstaten.
 • Moet dekking bieden voor de gehele duur van het verblijf.

Op deze website kan jij zelf eenvoudig en snel een medische reisverzekering afsluiten voor jouw gast uit Zuid-Afrika. Jij mag verzekeringsnemer zijn (premiebetaler) en jouw gast is dan de verzekerde. Je sluit de polis af en stuurt deze op naar de visumaanvrager (e-mailen kan ook want je ontvangt de polis als digitaal bestand). De polis ontvang je snel. Vraag je vandaag een polis aan, dan ontvang je die dezelfde of de volgende dag.

Visumgarantie: Wordt het visum afgewezen dan laten wij de verzekering vervallen en hoef je niet te betalen!

Travel Risk Insurance

De Travel Risk Insurance van Allianz Global Assistance is een uitstekende medische reisverzekering voor buitenlandse gasten uit Zuid-Afrika. De verzekering voldoet ook aan de eisen voor de aanvraag van een Schengenvisum. De Travel Risk Insurance heeft een uitgebreide dekking voor:

 • SOS-kosten en repatriëring.
 • Medische kosten: tot € 30.000,-
 • Wintersport (tegen premietoeslag).
 • Bijzondere sporten (tegen premietoeslag en alleen Europa).
 • Europadekking (voor personen binnen Europa, die naar Nederland toe komen en eventueel doorreizen binnen Europa).
 • Werelddekking (voor personen binnen en buiten Europa, die naar Nederland toe komen en eventueel doorreizen buiten Europa).
 • Annuleringsverzekering (alleen indien de reis is geboekt bij een Nederlandse touroperator).

Je hebt al een uitgebreide medische reisverzekering voor personen uit Zuid-Afrika voor slechts € 3,00 per dag.

Let op: De Travel Risk Insurance – medische reisverzekering, is alleen af te sluiten voor personen, die op de ingangsdatum van de verzekering de leeftijd van 70 jaar nog niet bereikt hebben.

Over Zuid Afrika

Zuid-Afrika, officieel de Republiek Zuid-Afrika is een land dat aan de zuidpunt van Afrika ligt. Het land grenst in het noorden aan Namibië, Botswana en Zimbabwe, in het oosten aan Mozambique en Swaziland.  Zuid-Afrika heeft sinds de zeventiende eeuw een rijke koloniale geschiedenis. In 1652 kwamen de Nederlanders die op de Kaap een verversingspost voor de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) stichtten. Zuid-Afrika is een land met diverse bevolkingsgroepen en elf officiële talen, waaronder het aan het Nederlands verwante Afrikaans. De drie hoofdsteden van Zuid-Afrika zijn: Pretoria (bestuurlijke macht), Kaapstad (wetgevende macht) en Bloemfontein (rechterlijke macht). Het tijdsverschil met Nederland is zomertijd: geen tijdsverschil en wintertijd: + 1 uur

Vragen?

Heb je vragen over de medische reisverzekering voor Zuid-Afrikanen? Stuur een e-mail: info@reisverzekering-direct.nl of bel ons: Telefoon 055-5400408 (tijdens kantooruren op werkdagen).

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.