Allianz Global Assistance

vragen? 055-5400408 'Direct een reis- en annuleringsverzekering!'

Voorwaarden voor visumvrij reizen naar Nederland

Er zijn een aantal voorwaarden om visumvrij naar Nederland te kunnen reizen. Zonder visum de Schengenlanden bezoeken is slechts toegestaan voor 62 nationaliteiten. Desondanks geldt er ook voor deze nationaliteiten voorwaarden en regels die moeten worden nagekomen, daar lees je hier meer over.

In 2023, zal door de komst van de ETIAS reisautorisatie, de regels voor visumvrij reizen ingrijpend gaan veranderen.

Hoe lang mag je in Nederland verblijven?

Het maakt voor de verblijfsperiode in Nederland niet uit of je wel of geen Schengenvisum nodig hebt. Een buitenlandse bezoeker/toerist mag maximaal 90 dagen per 180 in het Schengengebied verblijven. In deze periode mag je ook het Schengengebied in- en uitreizen. De 90 dagen kunnen verspreid worden over 180 dagen, maar deze kunnen ook in één keer achter elkaar worden gebruikt. Als je 90 dagen achter elkaar in Nederland/Schengengebied verblijft, dan moet je dus 90 dagen wachten voordat u weer naar Nederland/Schengengebied kunt reizen.

Afwijkende verblijfsperiode voor een aantal nationaliteiten

In afwijking van bovenstaande regel (90 per 180 dagen), geldt voor onderstaande nationaliteiten een andere berekening van de verblijfstermijn. Hebt u de nationaliteit van één van de volgende landen, dan mag u maximaal 3 maanden per 6 maanden in Nederland/Schengengebied verblijven.

 • Antigua & Barbuda
 • Bahamas
 • Barbados
 • Brazilië
 • Mauritius
 • Saint Kitts & Nevis
 • Seychellen

Voorwaarden en regels voor visumvrij reizen

​Hoewel je geen visum nodig hebt, kan aan de grens of bij de vreemdelingenpolitie (AVIM) gecontroleerd worden of je aan de voorwaarden voldoet voor binnenkomst en verblijf in Nederland. Hierbij kan gevraagd worden naar de volgende documenten:

 • Een geldig reisdocument, bijvoorbeeld een paspoort.Het reisdocument moet na het einde van je verblijf  in Nederland nog 3 maanden geldig zijn. Ook mag deze niet ouder zijn dan 10 jaar.
 • Bewijsstukken die aantonen wat je reisdoel is. Bijvoorbeeld:
  • Een reservering voor een hotel of andere accommodatie; óf
  • Een uitnodiging van de persoon bij wie je in Nederland gaat verblijven.
 • Bewijsstukken die aantonen dat je voldoende financiële middelen hebt voor het verblijf in Nederland, de doorreis en/of de terugreis. Bijvoorbeeld: één of meer bankafschriften, reischeques of contant geld. Staat iemand in Nederland garant voor de kosten van jouw reis en verblijf? Zorg dan voor een uitnodigingsbrief. Jouw garantsteller in Nederland kan ook gebruik maken van het formulier ‘bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking‘. Het is niet verplicht om de handtekening bij de gemeente te legaliseren.
 • Een kopie van het bewijs van een medische reisverzekering die is afgesloten op jouw naam. De persoon in Nederland die jouw uitnodigt, mag de verzekering ook voor je afsluiten. De medische reisverzekering heeft een dekking van minimaal €30.000 voor medische kosten in het Schengengebied. De verzekering dekt in ieder geval de volgende kosten:
  • Kosten voor terugkeer naar land van herkomst om medische redenen.
  • Dringende medische zorg.
  • Spoedbehandeling in het ziekenhuis.
 • Bewijsstukken die aantonen dat je voldoende redenen hebt om terug te keren naar land van herkomst of verblijf. Bijvoorbeeld:
  • Een werkgeversverklaring.
  • Bewijs van inschrijving aan een school van schoolgaande kinderen.
  • Het eigendomsbewijs van een eigen woning en/of andere onroerende goederen.
 • Een optie op of (voorlopige) reservering van een retourticket.

Officiële buitenlandse documenten moeten zijn gelegaliseerd of geapostilleerd en vertaald naar het Nederlands, Engels, Frans of Duits.

Let op: Indien je niet voldoet aan de bovenstaande voorwaarden of niet de vereiste documenten kan overleggen, bijvoorbeeld de polis van een medische reisverzekering, dan kan de toegang tot Nederland en andere Schengenlanden worden geweigerd.

ETIAS reisautorisatie

Reizigers die zonder visum naar het Schengengebied mogen reizen, moeten vanaf 2021 vooraf toestemming vragen om deze Schengenlanden te bezoeken. Deze zogenaamde reis-autorisatie is geen visum. Je vraagt de reis-autorisatie aan via het Europese Reisinformatie en Autorisatiesysteem (ETIAS). De aanvraag kan alleen online gedaan worden. Wanneer de wijziging precies ingaat, is nog niet bekend.

Visumvrije nationaliteiten voor Nederland

Buitenlandse reizigers met een paspoort van een van de onderstaande landen mogen visumvrij naar Nederland en andere Schengenlanden reizen:

AlbaniëAndorraAntigua en Barbuda
ArgentiniëAustraliëBahama’s
BarbadosBosnië-HerzegovinaBrazilië
BruneiCanadaChili
ColombiaCosta RicaDominica
El SalvadorGeorgiëGrenada
GuatemalaVaticaanstadHonduras
Hong KongIsraëlJapan
KiribatiMacao MaleisiëMarshall eilanden
MauritiusMexicoMicronesië
MoldaviëMonacoMontenegro
NauruNieuw-ZeelandNicaragua
Noord-MacedoniëPalauPanama
ParaguayPeruSaint Kitts en Nevis
Saint LuciaSaint VincentSamoa
ServiëSeychellenSingapore
Solomon eilandenZuid-KoreaTaiwan
Oost-TimorTongaTrinidad en Tobago
TuvaluOekraïneVerenigde Arabische Emiraten
Verenigde Staten van AmerikaUruguayVanuatu
VenezuelaOekraïne (biometrisch paspoort) 

Medische reisverzekering ook een voorwaarde bij visumvrij reizen

Zoals je kan lezen moet een buitenlandse reiziger die aankomt op bijvoorbeeld Schiphol, op verzoek kunnen aantonen dat hij/zij verzekerd is voor medische kosten en repatriëring. Daarvoor hebben wij een prima oplossing: de Travel Risk Insurance. Deze internationale medische reisverzekering is speciaal voor niet-Nederlands ingezetene. Al vanaf slechts € 3,- per dag is je gast goed verzekerd en jij kan deze verzekering voor hem of haar afsluiten. Het afsluiten van een Travel Risk Insurance gaat eenvoudig en snel. Je hebt dezelfde dag de polis nog in huis. Met de Travel Risk Insurance is een buitenlander wereldwijd verzekerd voor hulpverlening, medische kosten en repatriëring.

Let op: Deze verzekering kan alleen worden afgesloten voordat men vertrekt uit het land van herkomst. Wanneer hij of zij al op reis is of al is aangekomen in Nederland dan kan je deze reisverzekering niet meer afsluiten.

Voordelen van onze Travel Risk medische verzekering:

 • Voldoet aan alle eisen van de Nederlandse overheid en de Schengenlanden.
 • Wordt geaccepteerd door de Koninklijke Marechaussee op Schiphol en grensovergangen.
 • Voor de ingangsdatum kan je de polis kosteloos wijzigen.
 • Bij annulering van de reis ontvang je de premie terug en betaal je niets.
 • Snelle service: op werkdagen ontvang je de polis binnen 24 uur of eerder als je dat vraagt.

Het is voor buitenlanders in de meeste gevallen onmogelijk om in het land van herkomst een reisverzekering af te sluiten. In Nederland kan dit bij ons wel. Een buitenlander is met de Travel Risk Insurance verzekerd vanaf het vertrek uit eigen land tot de thuiskomst. Het is zelfs mogelijk om meerdere landen in Europa of wereldwijd te bezoeken tijdens het verblijf. Wintersport of bijzondere sporten kan ook meeverzekerd worden (alleen in Europa). In noodsituaties kan een buitenlandse partner, vriend of familielid 24 uur per dag contact opnemen met de alarmcentrale voor advies of hulp. Er zijn zelfs artsen beschikbaar die meerdere talen beheersen.

Premie medische reisverzekering

Hieronder zie je de premies voor de Travel Risk Insurance. Je wordt altijd geaccepteerd, ongeacht je leeftijd of je gezondheid (tot 70 jaar). Je hoeft geen gezondheidsverklaring in te vullen.

Annuleringsverzekering 5% v.d. reissom (excl. assurantiebelasting) mits reis in Nederland is geboekt
Reisverzekering als je uit Europa komt €  2,-  per persoon per dag
Reisverzekering als je van buiten Europa komt €  3,-  per persoon per dag (werelddekking)
Wintersport/onderwatersport/bijzondere sporten €  1,15  per persoon per dag (alleen voor Europa)
Minimum premie Reisverzekering €  11,50
Kosten per verzekeringsbewijs €  4,50

De polis ontvang je tijdens werkdagen binnen 24 uur. De polis en de voorwaarden worden digitaal naar je verzonden en ontvang je per e-mail.

Wat is er gedekt op de Travel Risk Insurance?

De ‘Travel Risk Insurance’ is een complete internationale medische verzekering voor buitenlanders. De reisverzekering kent een uitgebalanceerde dekking tegen de financiële risico’s van ziekte en overlijden zoals:

 • SOS-kosten (o.a. hulpverlening, redding en opsporing).
 • Medische kosten* (o.a. ziekenhuis, specialist en artsen).
 • Repatriëring (o.a. ambulancevliegtuig en vervoer stoffelijk overschot).
 • Kosten begrafenis of crematie en overkomst van familie.

*Medische kosten zijn geldelijke vergoedingen voor artsen (honoraria) en kosten van:

 • ziekenhuisopname;
 • operatie en gebruik operatiekamer;
 • voorgeschreven röntgenopnamen en radioactieve bestralingen;
 • voorgeschreven medicijnen, verbandmiddelen en massage;
 • medisch noodzakelijk vervoer, waaronder eventueel medisch noodzakelijke evacuatie en vervoer vanaf een skipiste.

Ook je reisdocumenten (aanschafkosten laissez-passer, vervangend visum of ander officieel reisdocument), vervangende kleding en/of toiletartikelen en schade aan logiesverblijven is meeverzekerd. Verder valt onder de dekking:

 • ziekte, ongeval of vermissing van verzekerde;
 • overlijden van verzekerde, ziekte, ongeval of overlijden van niet-meereizende familie van verzekerde;
 • overlijden van een meeverzekerde reisgenoot;
 • schade aan eigendommen van verzekerde in het land van domicilie;
 • kosten door gedwongen oponthoud.

Let op!: Je meereizende bagage van je buitenlandse gast is op deze verzekering niet meeverzekerd. De nadruk ligt op de dekking voor hulpverlening en medische kosten. Kosten die te maken hebben met bestaande ziektes en gebreken worden niet vergoedt.

Vanaf wanneer ben je verzekerd?

De ingangsdatum en einddatum van de verzekering staan op het polisblad. De dekking gaat telkens in als een verzekerde en/of bagage het land van domicilie verlaat voor een reis en eindigt bij terugkeer in het land van domicilie. De dekking voor medische kosten door ziekte gaat pas in 48 uur na aankomst in het land van bestemming. Medische kosten door een ongeval is verzekerd vanaf de ingangsdatum van de verzekering.

Waar is de verzekering geldig?

 • Staat op het polisblad Europa? Dan is de geldigheid beperkt tot de landen van Europa. Dit is inclusief de Azoren, de Canarische Eilanden, Madeira en de niet-Europese landen aan de Middellandse Zee. De dekking geldt ook in Rusland, tot de Oeral en de Kaukasus. Ook zeereizen tussen de genoemde gebieden vallen onder de dekking.
 • Staat op het polisblad Wereld? Dan is de verzekering geldig in de hele wereld.

Let op: Deze verzekering geldt niet in het land waar je nu woont. Verzeker je bijzondere sporten mee? Dan geldt dat alleen voor Europa ook al staat er ‘Wereld’ op je polisblad.

Dit moet je weten!

Wij hebben de belangrijkste feiten over een medische reisverzekering voor Nederland en Schengen, nog even overzichtelijk op een rijtje gezet:

 • Een medische reisverzekering is verplicht bij een bezoek aan Nederland!
 • Jijzelf kan een medische verzekering op deze website afsluiten voor jouw gast en de premie betalen.
 • De polis ontvang je zeer snel na jouw aanvraag, meestal dezelfde of de volgende dag. Je ontvangt ook de polisvoorwaarden.
 • Zolang de polis nog niet is ingegaan kan je deze kosteloos laten aanpassen.
 • Bestaande kwalen, ziektes en aandoeningen die al bestonden op of vóór de ingangsdatum van de verzekering zijn niet verzekerd en komen daarom niet voor vergoeding in aanmerking. Dat geldt ook voor medicijnen die men gebruikt. Controles en een (ziekenhuis)bevalling van een buitenlandse verzekerde zijn daarom ook uitgesloten op deze reisverzekering.
 • De medische verzekering voor buitenlanders is uitsluitend bedoeld voor plotselinge en onverwachte medische kosten tijdens een verblijf in Nederland of andere Europese landen.
 • Voor je de polis afsluit dien je het dekkingsoverzicht en de polisvoorwaarden te hebben gelezen, zodat je weet waar jouw gast wel of niet voor verzekerd is.

Vragen?

Heb je een vraag over een medische verzekering voor buitenlanders of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 (09.00 – 12.00 uur) of stuur een e-mail: info@reisverzekering-direct.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.