Allianz Global Assistance

vragen? 055-5400408 'Direct een reis- en annuleringsverzekering!'

Lijst van visumplichtige landen en nationaliteiten

Deze lijst van visumplichtige landen en nationaliteiten dient er voor om je te informeren of er een visum kort verblijf (Schengenvisum) moet worden aangevraagd voor een bezoek aan Nederland of het Schengengebied.

Ben je van plan om een vriend, partner of familie uit het buitenland te laten overkomen? Dan moet je eerst controleren of er een visum aangevraagd moet worden. Is hij of zij geboren in een land die voorkomt op de onderstaande lijst, dan is jouw gast visumplichtig.

Is dat het geval, dan moet er voor het bezoek aan Nederland een visum worden aangevraagd. In de onderstaande lijst kan je de visumplichtige nationaliteiten (verblijf maximaal 90 dagen) per land terugvinden.

Visumplichtige landen A – D

Afghanistan, Algerije, Angola, Armenië, Azerbeidzjan, Bahrein, Bangladesh, Belarus, Belize, Benin, Bhutan, Birma (zie Myanmar), Bolivia, Botswana, Burkina Faso, Burundi, Cambodja, Centraal Afrikaanse Republiek, China (Volksrepubliek), Colombia, Comoren, Congo (Brazzaville), Congo Democratische Republiek, Cuba, Djibouti, Dominica, Dominicaanse Republiek.

Visumplichtige landen E – K

Ecuador, Egypte, Equatoriaal Guinee, Eritrea, Ethiopië, Fiji, Filipijnen, Gabon, Gambia, Georgië, Ghana, Grenada, Guinee, Guinee-Bissau, Guyana, Haïti, India, Indonesië, Irak, Iran, Ivoorkust, Jamaica, Jemen, Jordanië, Kaapverdië, Kameroen, Kazachstan, Kenia, Kirgizië, Kiribati, Koeweit en Kosovo*.

Visumplichtige landen L – Q

Laos, Lesotho, Libanon, Liberia, Libië, Madagascar, Malawi, Malediven, Mali, Marokko, Marshall Eilanden, Mauritanië, Micronesië, Moldavië, Mongolië, Mozambique, Myanmar (voormalig Birma), Namibië, Nauru, Nepal, Niger, Nigeria, Noordelijke Marianen (Eilanden), Noord-Korea, Oeganda, Oekraïne, Oezbekistan, Oman, Oost-Timor (Timor Leste), Pakistan, Palau, Palestijnse Autoriteit*, Papoea-Nieuw-Guinea, Peru en Qatar.

Visumplichtige landen R – Z

Rusland (Russische Federatie), Rwanda, Saint Lucia, Saint-Vincent en de Grenadines, Salomons Eilanden, Samoa, São Tomé en Principe, Saoedi-Arabië, Senegal, Sierra Leone, Sudan, Somalië, Sri Lanka, Suriname, Swaziland, Syrië, Tadzjikistan, Tanzania, Thailand, Togo, Tonga, Trinidad en Tobago, Tsjaad, Tunesië, Turkije, Turkmenistan, Tuvalu, Vanuatu, Verenigde Arabische Emiraten, Vietnam, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

* Betreft territoriale entiteiten en autoriteiten die door ten minste 1 lidstaat niet als staat worden erkend.

Visum Kort Verblijf voor Nederland aanvragen

Komt de nationaliteit van je gast voor op de lijst, dan moet je een visum voor Nederland aanvragen. Dit visum heet VKV (Visum Kort Verblijf), maar wordt ook wel een Schengenvisum of toeristenvisum genoemd. Om een visum te kunnen aanvragen moet jouw gast aan een aantal voorwaarden voldoen, zoals in het bezit zijn van geldige reisdocumenten. Daarnaast moet er een medische reisverzekering worden afgesloten, daarvoor kan je hier terecht: Reisverzekering voor Schengenvisum »

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.