Allianz Global Assistance

vragen? 055-5400408 'Direct een reis- en annuleringsverzekering!'

Welke landen hebben een visum voor Nederland nodig?

Welke landen hebben een visum voor Nederland nodig?

Indien een buitenlandse reizigers van buiten Europa naar Nederland wil reizen, is hij of zij misschien wel visumplichtig. Of je visumplichtig bent voor een bezoek aan Nederland hangt af van je nationaliteit. Heb je meer dan 1 nationaliteit? Dan bepaalt het paspoort waarmee je reist of je een Schengenvisum nodig hebt.

Een visum voor Nederland heet officieel een VisumKort Verblijf type C. In de volksmond wordt het meestal een Schengenvisum genoemd omdat een visum voor Nederland ook geldig is in alle 26 landen van het Schengengebied, te weten: België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Portugal, Spanje, Italië, Oostenrijk, Griekenland, Denemarken, Finland, Zweden, Noorwegen, IJsland, Estland, Letland, Litouwen, Slowakije, Hongarije, Polen, Tsjechië, Slovenië, Malta, Zwitserland en Liechtenstein.

Een visum voor Nederland moet altijd in het land waar de buitenlandse reiziger vandaan komt worden aangevraagd bij een Nederlandse vertegenwoordiging, zoals een ambassade of consulaat. Veel ambassades maken, voor het in ontvangst nemen van een visumaanvraag, gebruik van externe servicebureau zoals VFS Global. Het aanvragen van een visum moet door de buitenlander zelf in persoon worden gedaan.

Wat is een Schengenvisum voor Nederland?

Het visum voor Nederland (Schengenvisum), geeft voor maximaal 90 dagen (binnen een periode van 180 dagen) toegang tot ons land. Je krijgt een visum altijd voor een bepaalde periode. Die kan ook korter zijn dan 90 dagen. Zolang jouw visum geldig is, mag je vrij reizen tussen de 26 Schengenlanden. Wil je de Schengenzone binnen deze 180 dagen meerdere keren in- en uitreizen? Dan moet je bij de visumaanvraag voor de optie ‘multiple entry’ kiezen.

De onderstaande nationaliteiten zijn visumplichtig en moeten een Schengenvisum aanvragen als ze naar Nederland of andere Schengenlanden willen reizen:

AfghanistanAlgerijeAngola
ArmeniëAzerbeidzjanBahrein
BangladeshBelarusBelize
BeninBhutanBolivia
BotswanaBurkina FasoBurundi
CambodjaCentraal-Afrikaanse RepubliekChina
ComorenCongoCuba
Democratische Republiek CongoDjiboutiDominicaanse Republiek
EcuadorEgypteEquatoriaal-Guinea
EritreaEthiopiëFiji
FilipijnenGabonGambia
GhanaGuineeGuinee-Bissau
Guyana HaïtiIndia
IndonesiëIrakIran
IvoorkustJamaicaJemen
JordaniëKaapverdiëKameroen
KazachstanKeniaKirgizië
KoeweitLaosLesotho
LibanonLiberiaLibië
MadagaskarMalawiMaldiven
MaliMarokkoMauritanië
MongoliëMozambiqueMyanmar/Birma
NamibiëNauruNepal
NigerNigeriaNoord-Korea
OegandaOezbekistanOman
PakistanPapoea-Nieuw-GuineaQatar
RuslandRwandaSao Tomé en Principe
Saudi-ArabiëSenegalSierra Leone
SomaliëSri LankaSudan
SurinameSwazilandSyrië
TadzjikistanTanzaniaThailand
TogoTsjaadTunesië
TurkijeTurkmenistanVietnam
ZambiaZimbabweZuid-Afrika
Zuid-Sudan

Medische reisverzekering verplicht

Een medische reisverzekering voor buitenlanders die naar Nederland of elders in Europa reizen is verplicht en kan je hier snel en voordelig regelen. Al vanaf € 2,- per dag zijn buitenlanders tijdens hun verblijf in Nederland goed verzekerd tegen onder andere medische kosten. Het afsluiten van een Travel Risk Insurance gaat eenvoudig en snel. Je hebt dezelfde dag de polis nog in huis. Jij kan vanuit Nederland deze reisverzekering afsluiten voor je buitenlandse familie, partner of gast.

Medische reisverzekering voor buitenlanders

De Travel Risk Insurance is een internationale kortlopende medische reisverzekering van Allianz Global Assistance. Deze verzekering is onder andere geschikt voor:

 • Buitenlanders die naar Nederland of Europa komen voor familiebezoek of toerisme.
 • Een buitenlandse partner die jouw bezoekt.
 • De aanvraag van een Schengenvisum voor kort verblijf.

Let op: Deze verzekering kan alleen worden afgesloten voordat men vertrekt uit het land waar de buitenlander woonachtig is. Wanneer hij of zij al op reis is of al is aangekomen op de bestemming dan kan je deze reisverzekering niet meer afsluiten (vraag naar de mogelijkheden om alsnog een polis af te sluiten).

De verzekering kent een uitgebalanceerde dekking voor buitenlanders zoals:

 • SOS-kosten (o.a. hulpverlening, redding en opsporing).
 • Medische kosten (o.a. ziekenhuis, specialist en artsen).
 • Repatriëring (o.a. ambulancevliegtuig en vervoer stoffelijk overschot).
 • Kosten begrafenis of crematie en overkomst van familie.

Ook reisdocumenten (aanschafkosten laissez-passer, vervangend visum of ander officieel reisdocument), vervangende kleding en/of toiletartikelen maar ook schade aan logiesverblijven is meeverzekerd. Verder valt onder de dekking:

 • ziekte, ongeval of vermissing van verzekerde;
 • overlijden van verzekerde en ziekte, ongeval of overlijden van niet-meereizende familie van verzekerde;
 • overlijden van een meeverzekerde reisgenoot;
 • schade aan eigendommen van verzekerde in het land van domicilie;
 • gedwongen oponthoud.

Let op!: De meereizende bagage is op deze reisverzekering voor buitenlanders niet meeverzekerd. De nadruk ligt op de dekking voor hulpverlening en medische kosten. Kosten die te maken hebben met bestaande ziektes en gebreken worden niet vergoedt. De verzekering is alleen af te sluiten voor verzekerden t/m 69 jaar (vraag bij ons naar de mogelijkheden voor personen boven de 70 jaar).

Extra dekkingen

Je kunt er voor kiezen om de Travel Risk Insurance uit te breiden, bijvoorbeeld als een buitenlandse gast gaat sporten tijdens de vakantie (alleen in Europa). De volgende extra dekkingen zijn mogelijk:

 • Wintersport en bijzondere (winter)sporten
 • Annuleringsverzekering (de annuleringsverzekering kan alleen worden afgesloten wanneer de reis in Nederland is geboekt).

Op het polisblad staat waar je voor verzekerd bent.

Aanvragen van een Schengenvisum

De Travel Risk Insurance van Allianz Global Assistance wordt wereldwijd door alle ambassades geaccepteerd als verplichte medische reisverzekering voor visumplichtige buitenlanders. Jij mag deze verzekering afsluiten voor je buitenlandse gast en de polis naar de visumaanvrager e-mailen zodat hij of zij deze kan meenemen naar de Nederlandse ambassade voor het aanvragen van een Schengenvisum.

Premie-overzicht

Hieronder zie je de premies voor de Travel Risk Insurance. Een verzekerde uit het buitenland wordt altijd geaccepteerd indien hij of zij jonger is dan 70 jaar.

Annuleringsverzekering 5% v.d. reissom (excl. assurantiebelasting) mits reis in Nederland is geboekt
Reisverzekering Europadekking €  2,-  per persoon per dag
Reisverzekering Werelddekking €  3,-  per persoon per dag
Wintersport/onderwatersport/bijzondere sporten €  1,15  per persoon per dag
Minimum premie Reisverzekering €  11,50
Kosten per verzekeringsbewijs €  4,50

De polis ontvang je tijdens werkdagen binnen 24 uur. De polis en de voorwaarden worden digitaal naar je verzonden en ontvang je per e-mail.

Vragen?

Heb je een vraag over een reisverzekering voor buitenlanders of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 (tijdens kantooruren op werkdagen) of stuur een email: info@reisverzekering-direct.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.