Allianz Global Assistance

vragen? 055-5400408 'Direct een reis- en annuleringsverzekering!'

Autovakantie Europa: Vergeet je reservebril niet!

Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse vakantiegangers bij hun vakantievoorbereidingen vaak één essentieel onderwerp over het hoofd zien: goed zicht op de weg, tijdens een autovakantie in Europa. Het is in sommige landen in Europa ook verplicht om een reservebril of -lenzen bij je te hebben bij het besturen van een voertuig, zo laat Specsavers opticiens weten.

Nederland maakt zich weer op voor de grote zomeruittocht. Ook dit jaar stappen ruim vier op de tien vakantievierders in de auto om dwars door Europa naar hun vakantiebestemming te rijden, met Frankrijk, Duitsland en België als populairste bestemmingen. Nederlanders gaan over het algemeen goed voorbereid op vakantie. De auto is APK-gekeurd (71%), de reisbescheiden zijn op orde (71%), de reisverzekering is afgesloten (67%): klaar voor de grote vakantietrek. Zelfs de telefoonopladers liggen bijna standaard in de auto (86%).

Reservebril in soms verplicht

Hoewel Nederlanders zich bij hun voorbereidingen nadrukkelijk laten informeren over de materialen die verplicht zijn voor onderweg, zoals het veiligheidsvestje in geval van pech, of de alcoholtester. Toch is één item hierbij nog altijd onderbelicht: in verschillende Europese landen is het hebben van een reservebril (of lenzen) in de auto verplicht bij verminderd oogzicht, en daar is slechts een kwart van de Nederlanders van op de hoogte.

Goed zien in het verkeer

In vergelijking met andere Europese landen is de aandacht voor het goed kunnen zien als verkeersdeelnemer in ons land dus gering. En Nederlanders zien dit ook niet als onderdeel van de vakantievoorbereidingen: slechts 20% laat voorafgaand aan de vakantie zijn ogen testen om te beoordelen of het zicht de verkeersveiligheid wellicht beïnvloedt. Sterker nog, voor het merendeel van de Nederlanders (60%) is het zelfs minimaal twee jaar geleden dat hun ogen überhaupt voor het laatst zijn gecheckt.

De opticienketen adviseert vakantiegangers om regelmatig een opticien te bezoeken voor een gratis oogtest, zeker als er lange autoritten op de planning staan. Ook een goede zonnebril met de juiste UV-filter is belangrijk tijdens de autorit in verband met schittering van het wegdek of om verblinding door de (lage) zon tegen te gaan.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Categoriën: Nieuws

Tags: , , ,