Allianz Global Assistance

vragen? 055-5400408 'Direct een reis- en annuleringsverzekering!'

Europese regels beschermen reizigers beter bij zelf samengestelde reizen

Reizigers die zelf via internet een reis of vakantie boeken met verschillende onderdelen bij verschillende reisaanbieders, zijn voortaan beter beschermd. Bij dergelijke samengestelde reizen kunnen zij per 1 juli in een aantal situaties genieten van dezelfde bescherming als consumenten die een pakketreis bij één reisorganisator boeken.

Dat laat het Europees Consumenten Centrum (ECC) vandaag weten.

Vanaf i juli gelden de nieuwe regels voor pakketreizen en gekoppelde reisarrangementen. Die regels houden beter rekening met de dagelijkse praktijk, waarbij consumenten niet meer bij één reisorganisator een complete pakketreis boeken, maar zelf online hun reis samenstellen, zoals bij de zogeheten ‘click-through-boeking’.

Er is sprake van een click-through-boeking’ als de reiziger op de website van bijvoorbeeld een luchtvaartmaatschappij via een gerichte link op de website van een andere aanbieder terechtkomt en daar binnen 24 uur een tweede overeenkomst voor bijvoorbeeld een hotelovernachting afsluit. Deze situatie valt onder de nieuwe definitie ‘gekoppeld reisarrangement’.

Reiscombinaties worden gelijkgesteld aan pakketreizen

Die reizigers waren onder de oude wet minder goed beschermd en kregen bijvoorbeeld geen geld terug als de verkoper van een onderdeel van de reis, bijvoorbeeld de vliegmaatschappij of het hotel, failliet ging. Zo raakten duizenden reizigers hun geld kwijt bij het faillissement van Air Berlin in 2017. Ook voor repatriëring na faillissementen was bij dit soort reizen niets geregeld. Na zondag worden deze reiscombinaties op dit punt gelijkgesteld aan pakketreizen. Reisaanbieders moeten dan garanderen dat bij faillissement terugbetaling en repatriëring geregeld is voor het deel van de reis waar zij verantwoordelijk voor zijn. In Nederland gebeurt dit bijvoorbeeld via de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR).

Geboekt bij één reisorganisator

De pakketreis, geboekt bij één reisorganisator, is van oudsher een goed beschermde reis. Die bescherming wordt in de nieuwe wet nog verder uitgebreid. Er is sprake van een pakketreis als men twee verschillende soorten reisdiensten boekt, bijvoorbeeld vlucht en hotel. De reisorganisatie is voortaan ook verplicht om meer informatie te geven over de reis en moet bijvoorbeeld aangeven bij wie de reiziger terecht kan met klachten. Voor fouten tijdens de boekingsprocedure is de reisaanbieder in principe aansprakelijk.

Nog een verschil met vroeger: prijzen mogen nog steeds aangepast worden, maar slechts tot 20 dagen voor de reis en hoogstens tot 8 procent van de reissom. Anders mag de klant kosteloos annuleren.

Gemiste kans

Hoewel de organisatie van reisaanbieders, de ANVR, blij is met de nieuwe maatregel, spreken zij toch van een gemiste kans van de Europese wetgever omdat luchtvaartmaatschappijen niet onder de nieuwe richtlijn vallen. Daardoor hoeven airlines bij eigen faillissement, los verkochte tickets aan reizigers niet te vergoeden.