Allianz Global Assistance

vragen? 055-5400408 'Direct een reis- en annuleringsverzekering!'

Sterke groei van passagiers op Nederlandse luchthavens

Het gaat goed met de wereldwijde luchtvaart en dat is ook te merken aan de stijging van het aantal passagiers dat vliegt via de vijf grote Nederlandse vliegvelden. Amsterdam Schiphol, Eindhoven, Rotterdam The Hague, Groningen Eelde en Maastricht Aachen groeide naar ruim 76,2 miljoen passagiers in 2017.

Een jaar eerder vlogen er nog 70,3 miljoen reizigers via deze luchthavens. In elk kwartaal van 2017 werden meer reizigers verwelkomd dan een jaar eerder. Dit meldt het CBS in het nieuwe dossier luchtvaart.

Wereldwijd meer vraag naar vliegreizen

Ook mondiaal nam de vraag naar vliegreizen sterk toe. Daardoor zaten vliegtuigen voller dan ooit, aldus brancheorganisatie IATA. De vraag naar vliegreizen, uitgedrukt in het aantal door passagiers gevlogen kilometers, nam over heel 2017 met 7,6 procent toe. Dat is ruim boven het 10-jarig gemiddelde van 5,5 procent. Het stoelaanbod steeg met 6,3 procent duidelijk minder hard. Gemiddeld was 81,4 procent van de vliegtuigstoelen bezet, een verbetering van 0,9 procentpunt ten opzichte van 2016.

Nieuw record voor Schiphol

Amsterdam Schiphol had in 2017 met 68,4 miljoen opnieuw een recordaantal passagiers, 7,7 procent meer dan het jaar ervoor. Al sinds 2009 ziet Schiphol het aantal aangekomen en vertrokken passagiers jaarlijks toenemen. Het aantal vliegtuigbewegingen (starts en landingen) steeg met 3,7 procent tot bijna 497 duizend bewegingen in 2017. Dit ligt net onder de afgesproken norm van het Aldersakkoord uit 2008, waarin werd vastgelegd dat Schiphol tot 2020 niet meer dan 500 duizend vliegbewegingen per jaar mag uitvoeren.

Dat het aantal passagiers sneller stijgt dan het aantal vliegbewegingen hangt samen met het gebruik van grotere vliegtuigen en een hogere bezettingsgraad per vlucht.

Sterke groei passagiersvervoer op Eindhoven

Eindhoven, de tweede luchthaven van Nederland, zag in 2017 bijna 5,7 miljoen reizigers aankomen of vertrekken, ruim 19 procent meer dan in 2016. Dit is de sterkste groei sinds 2012 voor deze luchthaven. Via Rotterdam The Hague vlogen ruim 1,7 miljoen passagiers, bijna 5,4 procent meer dan in 2016. Groningen Eelde liet met ruim 32 procent de sterkste groei zien. Op Maastricht Aachen daalde het aantal passagiers met 5,1 procent; wel werd meer vracht vervoerd. Groningen en Maastricht vervoeren relatief weinig passagiers: slechts 0,5 procent van alle vliegpassagiers vloog via deze luchthavens.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Categoriën: Nieuws

Tags: , , , ,