Consumentenbond: ‘Zonnebrandsprays bieden niet altijd de beloofde bescherming’

Allianz kortlopende reisverzekering
✔ Allianz Assistance Alarmcentrale: wereldwijd professionele hulp.
✔ Inclusief reisbagage dekking.
✔ Uitgebreide vergoeding van medische kosten.
✔ Kinderen tot en met 4 jaar gratis meeverzekerd.
✔ Gekozen tot beste reisverzekeraar.
Al voor €1,50 per dag in heel Europa goed verzekerd!
Ga je deze zomer lekker de zon in tijdens je vakantie zorg er dan voor dat je niet verbrand en bescherm je met een goede zonnespray met een hoge beschermingsfactor. Echter niet alle zonnebrandsprays met factor 30 halen de beloofde bescherming, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.
Twee van de geteste sprays zijn regelrechte afraders: Lucovitaal blijft steken op factor 19 en Australian Gold biedt zelfs maar factor 15. Ook Lovea krijgt een onvoldoende, omdat het niet genoeg beschermt tegen uv A-straling, zo blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond.De Consumentenbond beoordeelde de bescherming tegen uv A- en uv B-straling, het gebruiksgemak en het etiket van 15 zonnebrandsprays. Zeven producten bleken allergenen te bevatten die irritatie kunnen veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid.
Bij de sprays van Etos, Lancaster, Ladival en Lucovitaal zorgden specifieke allergenen en/of hormoonverstorende stoffen voor een lager testoordeel. De sprays van P20 en Louis Widmer bevatten zelfs een hormoonverstorend ingrediënt dat de EU afraadt in sprays en werden daarom uitgesloten van de test.
De SPF-factor geeft aan hoeveel bescherming een product biedt tegen uv B-straling, die zorgt voor verbranding van de huid. Daarnaast moeten zonnebrandmiddelen beschermen tegen uv A-straling. Die kan schade veroorzaken dieper in de huid, wat de kans op kanker en celveroudering vergroot. Het artikel over zonnebrandmiddelen staat in de Consumentengids van juni.
Zon en huidkanker
De meeste vormen van huidkanker ontstaan door cumulatieve zonschade; door herhaaldelijke zonschade raakt de huid telkens iets meer beschadigd, totdat de emmer overloopt en er huidkanker of een voorloper daarvan ontstaat. Dit is een proces van jaren en dat kan niet meer worden teruggedraaid. Het is dus belangrijk om vanaf de geboorte verstandig met de zon om te gaan en zo het risico op huidkanker te verkleinen.
Het beste is, om de zon te mijden, zeker als die op haar hoogst staat (tussen 11 en 15 uur). Als dit niet kan, of je wilt toch in de zon zitten, gebruik dan een zonnebrandcrème met een voldoende hoge beschermingsfactor (>30) en smeer je meerdere keren per dag in. Bedek je hoofd met een hoed of pet en trek bedekkende kleding aan. Onder een parasol kun je ook nog verbranden!
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.