Allianz Global Assistance

vragen? 055-5400408 'Direct een reis- en annuleringsverzekering!'

Doorlopende of kortlopende annuleringsverzekering afsluiten?

Vakantie annuleren zonder annuleringsverzekering

Wanneer je een annuleringsverzekering afsluit, heb je de keuze uit een kortlopende (eenmalige) annuleringsverzekering of een doorlopende annuleringsverzekering. Welke annuleringsverzekering het meest geschikt is in jouw situatie hangt van je reisgedrag af.

Het reisverzekering én annuleringsverzekering op één polis kan bij Allianz Global Assistance ook. Zowel bij de kortlopende- als doorlopende reisverzekering kan je ook een annuleringsdekking meeverzekeren. Dat is handig en scheelt poliskosten.

Annuleringsverzekering toegelicht

Een annuleringsverzekering sluit je af voor financiële zekerheid nadat je een reis geboekt hebt. Vaak boek je een reis ruim voor vertrek. In de tussentijds kan er iets onverwachts gebeuren waardoor je niet op vakantie kunt. Bijvoorbeeld bij ziekte van jezelf, je reisgenoot of familie. In dat geval heb je een financiële strop omdat je wel verplicht bent de geboekte reis te betalen. Een annuleringsverzekering biedt dan een oplossing. Jouw financiële schade wordt vergoedt door de verzekeraar.

Dat geldt ook als je al op vakantie bent en je moet deze afbreken. Dan heb je natuurlijk ook een financiële strop. Je ontvangt dan een vergoeding voor de niet genoten vakantiedagen of zelfs de totale reissom (afhankelijk van de gekozen dekking).

De volgende situaties zijn gedekt met zowel een kortlopende als een doorlopende annuleringsverzekering:

 • overlijden of ernstige ziekte van jezelf, reispartner of een naast familielid;
 • medische noodzakelijke ingreep die ondergaan moet worden door jou, je partner of je kind;
 • zwangerschap of complicaties bij een zwangerschap;
 • ernstige ziekte van een zaakwaarnemer;
 • echtscheiding;
 • onverwachts ter beschikking krijgen van een huurwoning;
 • ernstige schade aan jouw huis of bedrijf;
 • onvrijwillige werkeloosheid na een vast dienstverband;
 • aangaan van een nieuw dienstverband na werkloosheid;
 • zorgplicht voor een familielid in 1e graad;
 • verlies of diefstal van voor de reis noodzakelijke reisdocumenten van verzekerde op de dag van vertrek;
 • diefstal of uitval van het voertuig waarmee je op reis zou gaan, binnen 30 dagen voor vertrek;
 • overlijden, ernstige ziekte of ongeval van je huisdier.

Je kunt in de voorwaarden van de annuleringsverzekering exact nalezen welke gebeurtenissen nog meer gedekt zijn.

Uitbreidingen

Het is mogelijk om een annuleringsverzekering uit te breiden met aanvullende dekkingen. Je betaalt dan iets meer premie, maar je hebt ook ruimere dekkingen. Voorbeelden hiervan zijn een hoger verzekerd bedrag, dekking voor een samengestelde reis en dekking voor een zaakwaarnemer.

Annuleringsverzekering en vluchtvertraging

Heb je te maken met vertraging of annulering van je vlucht en heb je een pakketreis geboekt? Een annuleringsverzekering van Allianz Global Assistance geeft ook een vergoeding bij vertraagd vertrek of vertraagde aankomt op je reisbestemming. Dat geldt niet alleen bij vertraging van je vliegtuig, maar ook bij een vertraging per boot, bus, of trein.

Kortlopende annuleringsverzekering

Een kortlopende annuleringsverzekering sluit je eenmalig af. Bij de meeste verzekeraars moet dat binnen 7 dagen na boeking van je reis, anders kan het niet meer. Bij ons kan je vrijwel altijd terecht. Dus mocht je het vergeten zijn? Lees dan deze informatie: Annuleringsverzekering vergeten »

Je verzekert de totale reissom van de geboekte vakantie. Dat bedrag of een gedeelte daarvan krijg je terug bij schade. De premie bij een kortlopende annuleringsverzekering is altijd een vast percentage van de reissom.

Doorlopende annuleringsverzekering

Ga je vaker op reis, dan is een doorlopende annuleringsverzekering een goede keuze. Je bent dan het hele jaar doorlopend verzekerd tegen annuleringskosten. Ook als je last-minute boekt. Een doorlopende annuleringsverzekering is al snel voordeliger dan een eenmalige kortlopende. Bijvoorbeeld als je met meerdere gezinsleden op vakantie gaat. Een doorlopende annuleringsverzekering is meestal al voordeliger bij een reissom vanaf € 900,-.

Voordelen doorlopende annuleringsverzekering

Met een doorlopende annuleringsverzekering ben je het hele jaar door verzekerd. Het afsluiten van een annuleringsverzekering schiet er nog wel eens bij in, vooral bij last-minute reizen. De kortlopende annuleringsverzekering moet bijna altijd binnen zeven dagen na boeking van de reis worden afgesloten en dat wordt nog wel eens vergeten. Met een doorlopende annuleringsverzekering hoef je hier niet iedere keer aan te denken. Bovendien ben je ook verzekerd tegen de annuleringskosten als je bijvoorbeeld een weekendje weg gaat. De voordelen van een doorlopende annuleringsverzekering zijn:

 • Je bent het hele jaar doorlopende verzekerd tegen annuleringskosten.
 • Goedkoper dan steeds een losse annuleringsverzekering (al vanaf twee vakanties per jaar).
 • Lastminute boekingen ook verzekerd.
 • Je betaalt slechts eenmalig poliskosten

Vergelijk en bereken zelf het verschil

Op onze website kan je gemakkelijk zelf een premieberekening maken voor zowel een kortlopende- als een doorlopende annuleringsverzekering. Je ziet dan exact wat je moet betalen en welke annuleringsverzekering voor jou het voordeligste is.

Een reisverzekering met annuleringsdekking kan natuurlijk ook. Zowel bij de kortlopende- als doorlopende reisverzekering kan je ook een annuleringsdekking meeverzekeren. Zo ben je helemaal voordelig uit.

Wat valt er niet onder de dekking van een annuleringsverzekering?

Er zijn meerdere situaties denkbaar, waarom je een reis wilt annuleren. De volgende voorbeelden vallen niet onder de dekking van een standaard annuleringsverzekering:

 • faillissement van de touroperator, deze kosten worden in sommige gevallen vergoed door het SGR;
 • faillissement van je vliegtuigmaatschappij;
 • het missen van je vliegtuig door oponthoud, zoals pech of files;
 • angst om weg te gaan door bijvoorbeeld terrorisme of een besmettelijke virussen;
 • geen zin meer in de vooraf geboekte reis;
 • veranderde reisomstandigheden: bijvoorbeeld slecht weer ter plekke of toename criminaliteit;
 • overmachtsituaties zoals natuurrampen waardoor de reis geen doorgang kan vinden.

Vragen?

Heb je een vraag over een annuleringsverzekering? Bel ons, tel: 055 540 04 08 (op werkdagen tijdens kantooruren) of stuur een e-mail: info@reisverzekering-direct.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Kies je reis- of annuleringsverzekering