Allianz Global Assistance

vragen? 055-5400408 'Direct een reis- en annuleringsverzekering!'

Vakantie annuleren zonder annuleringsverzekering, hoeveel geld ben je kwijt?

Vakantie annuleren zonder annuleringsverzekering

Een vakantie annuleren, maar geen annuleringsverzekering? Dan ben je (een deel van) jouw geld kwijt. Hoeveel? Dat hangt af van het moment van annuleren. De annuleringskosten worden hoger als de datum van vertrek dichterbij komt.

Een reis boeken bij een reisorganisatie, via de telefoon of internet, is altijd definitief. Er is geen wettelijke bedenktijd van 14 dagen zoals geregeld in de ‘Wet Koop op Afstand’. Heb je een reis geboekt en wil je daar van af, dan kan je niet zo maar kosteloos annuleren. Zelfs niet als je buiten jouw schuld niet op reis kunt, bijvoorbeeld als je in het ziekenhuis terecht komt.

Annuleringskosten volgens ANVR voorwaarden

Heb je een reis geboekt bij reisorganisatie die is aangesloten bij de ANVR dan gelden de voorwaarden van deze brancheorganisatie. Wie ruim voor vertrek annuleert, is alleen zijn aanbetaling kwijt. Als je dichterbij de vertrekdatum annuleert, dan zijn de kosten hoger. Als je op de vertrekdag zelf annuleert, ben je de hele reissom kwijt. In de onderstaande tabel kan je aflezen wat je moet betalen indien je annuleert:

Uitkering bij pakketreizen en geboekt onder ANVR-voorwaarden

 • Tot de 43e kalenderdag: alleen de aanbetaling;
 • 42e tot en met de 29e kalenderdag: 35%;
 • 28e tot en met de 22e kalenderdag: 40%;
 • 21e tot en met de 15e kalenderdag: 50%;
 • 14e tot en met de 6e kalenderdag: 75%;
 • 5e tot en met 1 dag voor vertrek: 90%;
 • op de vertrekdag: de volledige reissom.

Uitkering bij een reis met eigen vervoer en geboekt onder ANVR-Reisvoorwaarden

 • tot de 43e kalenderdag vóór de vertrekdag: de aanbetaling;
 • 42e tot en met de 29e dag: 60%;
 • 28e tot en met 1 dag voor vertrek: 90% van de reissom;
 • op de vertrekdag: de volledige reissom.

Reisorganisaties die niet zijn aangesloten bij de ANVR vermelden meestal in de voorwaarden welke kosten zij bij annulering berekenen. Indien er in de reisvoorwaarden niets vermeld staat  over annuleringskosten mag de reisorganisatie, afhankelijk van de schade die ze hebben, maximaal de reissom in rekening brengen.

Vliegticket annuleren

Als je een vliegticket annuleert, ben je meestal de aankoopprijs van het ticket kwijt. Je kan bij annulering wel de betaalde luchthavenbelasting en andere toeslagen terugvragen. Het verzoek om teruggave van de belastingen moet binnen 3 maanden na de geboekte reisdatum schriftelijk worden ingediend. Neem contact op met je luchtvaartmaatschappij over hoe je het verzoek om restitutie moet indienen.

Welke rechten heeft een reiziger?

Er bestaat een wettelijke mogelijkheid om je pakketreis geboekt bij een touroperator over te dragen aan iemand anders. Je kan hem dus verkopen door hem bijvoorbeeld op marktplaats te zetten. Iemand anders neemt de reis over en vertrekt in jouw plaats. Het overdragen van een reis kan alleen in overleg met reisorganisatie. Dit kan tot maximaal 7 dagen voor vertrek. De touroperator mag hiervoor administratiekosten in rekening brengen.

Een eventuele plaatsvervanger moeten wel voldoen aan de voorwaarden van de reis. Zo kan je niet iemand van 55 jaar mee laten gaan met een jongerenreis.

Annuleren bij calamiteiten

Heb je geen annuleringsverzekering maar is jouw vakantiebestemming bijvoorbeeld getroffen door een natuurramp waardoor de reis niet gemaakt kan worden, dan kan je meestal wel kosteloos annuleren. Reizen naar een gebied waarvoor een door de Calamiteitencommissie van het Calamiteitenfonds vastgestelde dekkingsbeperking dan wel uitkeringsvatbare situatie geldt, kunnen door de reiziger vanaf 30 dagen voor vertrek kosteloos worden geannuleerd of omgeboekt.

Wanneer kan je een reisovereenkomst ontbinden?

Je kan alleen van een geboekte reis af als de reisorganisatie zijn verplichtingen niet na kan komen. Indien sprake is van een situatie waardoor de reisorganisator de reisovereenkomst niet conform de gemaakte afspraken kan uitvoeren, kan de reisorganisator besluiten de reisovereenkomst op te zeggen. Hierbij spreekt men vaak van ‘kosteloos annuleren’. Dit is echter geen recht van de reiziger, maar een aanbod van de reisorganisator in situaties waarin geen overeenstemming kan worden bereikt over aanpassing van de reisovereenkomst.

Annuleren als je reisgenoot ziek is

Indien je een reis wilt annuleren als je reisgenoot (geen 1e of 2e graads familie) ziek is, en je hebt geen annuleringsverzekering, dan gelden dezelfde voorwaarden zoals hierboven beschreven.
Mocht je wel een annuleringsverzekering bij Allianz Global Assistance hebben afgesloten, dan kan je de reis annuleren en de annuleringskosten claimen op je verzekering, indien de:

 • Reisgenoot op je boekings- of reserveringsformulier genoemd staat;
 • Reisgenoot een eigen annuleringsverzekering voor deze reis heeft afgesloten;
 • De oorzaak van de annulering verzekerd is.

Je moet wel bewijzen dat je reisgenoot de annuleringskosten heeft teruggekregen via zijn/haar eigen annuleringsverzekering.

Verzeker je tegen annuleringskosten

Juist omdat een reisovereenkomst altijd bindend is, doe je er verstandig aan om een annuleringsverzekering af te sluiten. Veel onverwachte situaties waardoor je niet op reis kunt zijn dan verzekerd. Een annuleringsverzekering geeft een uitkering als je niet op reis kunt door ernstige ziekte of overlijden van familie. Maar ook zwangerschap, onvrijwillige werkloosheid en een scheiding zijn bij Allianz Global Assistance een reden voor een uitkering. Zeker bij dure- en ruim voor de vertrekdatum geboekte reizen is een annuleringsverzekering verstandig.

Meer over annuleringsverzekeringen lees je hier: Annuleringsverzekering »

Annuleringsverzekering vergeten?

Ben je per ongeluk vergeten een annuleringsverzekering af te sluiten en wil je dat alsnog doen? Dat kan in de meeste gevallen wel. Neem dan contact met ons op. Je kan het beste ons even een e-mail sturen: info@reisverzekering-direct.nl of bel ons op: 055-5400408 ( werkdagen, tijdens kantooruren).

Vragen?

Heb je een vraag over een annuleringsverzekering of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: telefoon 055-5400408 (op werkdagen tijdens kantooruren) of stuur een email naar: info@reisverzekering-direct.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Kies je reis- of annuleringsverzekering