Allianz Global Assistance

vragen? 055-5400408 'Direct een reis- en annuleringsverzekering!'

Wat is een annuleringsverzekering en waar heb je die voor nodig?

Waarvoor dient een annuleringsverzekering en wanneer heb je die nodig? Kan ik het beste een kortlopende- of een doorlopende annuleringsverzekering afsluiten? Vragen waar wij je antwoorden op gaan geven. 

Annuleringsverzekeringen bieden een financiële vergoeding wanneer je door een onverwachte verzekerde gebeurtenis je reis of vakantie moet annuleren of wanneer jij je reis moet afbreken.

Stel je wilt op vakantie gaan maar iemand in je naaste familie wordt ernstig ziek en wordt in het ziekenhuis opgenomen. De reis die je al geboekt hebt zeg je af, maar je hebt deze al wel betaald. In dat geval kan je een beroep doen op je annuleringsverzekering. Je ontvangt de vooruit betaalde reissom terug van de verzekeraar en je kan dan eventueel later een nieuwe vakantie boeken.

Dekking van annuleringskosten door onvoorziene omstandigheden

De annuleringsverzekering vergoedt de kosten van het annuleren van een niet begonnen reis als gevolg van een onvoorziene bijzondere omstandigheid opgetreden tijdens de verzekeringsduur. Ben je al op reis en moet je de vakantie onverwachts afbreken, dan ontvang je een vergoeding voor niet genoten reisdagen. Een annuleringsverzekering biedt onder ander dekking als de annulering het gevolg is van:

 • overlijden of ernstige ziekte van jezelf, reispartner of een naast familielid;
 • medische noodzakelijke ingreep die ondergaan moet worden door jou, je partner of je kind;
 • zwangerschap of complicaties bij een zwangerschap;
 • echtscheiding of beëindiging van een duurzame relatie;
 • onverwachts ter beschikking krijgen van een huurwoning;
 • ernstige schade aan jouw huis of bedrijf;
 • onvrijwillige werkeloosheid na een vast dienstverband;
 • aangaan van een nieuw dienstverband na werkeloosheid;
 • afwijzing van een noodzakelijk visum;
 • verlies of diefstal van voor de reis noodzakelijke reisdocumenten van verzekerde op de dag van vertrek;
 • diefstal of uitval van het voertuig waarmee je op reis zou gaan, binnen 30 dagen voor vertrek;
 • als je huisdier ernstig ziek of gewond is geraakt.

Annuleringsverzekering: ook dekking bij Corona (Covid-19)!

Als je alleen, met een reisgenoot of met je familie een vakantie gaat boeken, wil je in deze onzekere tijd ook dekking hebben voor het geval dat jij, je reisgenoot of iemand van je gezin corona (Covid-19) oploopt. Dat valt bij Allianz Global Assistance onder de dekking van de annuleringsverzekering! Je kan de boeking van je vakantie annuleren, als jij of een van de verzekerde reisgenoten, voor vertrek, een coronabesmetting oploopt en dit kan aantonen door de positieve testuitslag van een officieel corona testbedrijf.

Welke situatie kan je niet claimen op je annuleringsverzekering?

Er zijn meerdere situaties denkbaar, waarom je een reis wilt annuleren. De volgende voorbeelden vallen niet onder de dekking van een standaard annuleringsverzekering:

 • faillissement van de touroperator, deze kosten worden in sommige gevallen vergoed door het SGR;
 • faillissement van je vliegtuigmaatschappij;
 • het missen van je vliegtuig door oponthoud, zoals pech of files;
 • geen zin meer in de vooraf geboekte reis;
 • ruzie met je reisgenoot;
 • veranderde reisomstandigheden: bijvoorbeeld slecht weer ter plekke of toename criminaliteit;
 • overmachtsituaties zoals natuurrampen waardoor de reis geen doorgang kan vinden.

Wat kost een eenmalige annuleringsverzekering?

De premie voor een kortlopende annuleringsverzekering is altijd een vast percentage van de reissom. Deze bedraagt ongeveer 5,9% van de totale reissom. Hier komt nog wel assurantiebelasting en poliskosten bij. Je kunt ervan uitgaan dat voor een reis van ca. € 2.000,- de premie van een annuleringsverzekering ongeveer € 120,- bedraagt.

Wanneer een kortlopende annuleringsverzekering?

Je hebt ruim van tevoren een reis geboekt, maar je kan niet op reis door onvoorziene omstandigheid. In veel gevallen ben je dan je geld kwijt. Tegen dit risico kan een kortlopende (eenmalige) annuleringsverzekering uitkomst bieden. Je krijgt dan de annuleringskosten vergoed als je de vakantie afzegt, mits gedekt op de polis. Het kan ook voorkomen dat je jouw vakantie eerder moet afbreken. Ook dan biedt een annuleringsverzekering uitkomst.

Wanneer een doorlopende annuleringsverzekering?

Ga je vaker op reis, dan is een doorlopende annuleringsverzekering een goede keuze. Het hele jaar door verzekerd tegen annuleringskosten. Ook als je last-minute boekt.

Kan ik ook een reisverzekering met annuleringsdekking afsluiten?

Ja, dat kan en is nog voordeliger ook. Met de annuleringsdekking op de kortlopende reisverzekering ben je verzekerd voor de annuleringskosten wanneer blijkt dat je onverhoopt niet op vakantie kan of dat je een vakantie moet afbreken. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren doordat je zelf niet in staat bent om te reizen of dat een familielid ernstig ziek of overleden is. Je krijgt dan de reissom terug. Je krijgt zelfs een vergoeding bij vertraging, langer dan 8 uur, bij vertrek of aankomst.

Geldt een annuleringsverzekering ook voor samengestelde reizen?

Stel je zelf een reis samen zoals een vlucht, hotel en huurauto die je los van elkaar boekt op internet. Dan is de dekking ‘Samengestelde reis’ van belang. Daarmee ben je standaard verzekerd van een vergoeding bij uitval van één van de onderdelen van die reis. Een onderdeel van de reis kan plotseling uitvallen door een natuurramp, zoals een aswolk of tsunami of zelfs al door veel sneeuw op een luchthaven. Maar ook door een staking of onlusten, een defect aan een gehuurde vervoersmiddel.

Wat voor aanvullende dekkingen zijn er?

Het is meestal mogelijk om een annuleringsverzekering uit te breiden met aanvullende dekkingen. Je betaalt dan iets meer premie, maar je hebt ook ruimere dekkingen. Voorbeelden hiervan zijn de Dubbel-zeker dekking, de uitbreiding voor samengestelde reizen, een extra persoon en de dekking voor een zaakwaarnemer.

Ik ga met een groep op reis, wat nu?

Als je met een gezelschap op reis gaat kan je ook een kortlopende groepsannuleringsverzekering met corona dekking afsluiten. In dat geval sluit een groep gezamenlijk een verzekering af ten opzichte van elkaar. 

Vragen over een annuleringsverzekering?

Heb je een vraag over een annuleringsverzekering of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: Telefoon 055-5400408 (op werkdagen tijdens kantooruren) of stuur een e-mail: info@reisverzekering-direct.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Kies je reis- of annuleringsverzekering