Allianz Global Assistance

vragen? 055-5400408 'Direct een reis- en annuleringsverzekering!'

1 op de 5 Nederlanders ziek tijdens vakantie: zorg voor een goede reisverzekering

ziektekosten in het buitenland

Tijdens hun vakantie in het buitenland krijgt 1 op de 5 Nederlanders gezondheidsklachten. Bijna een zelfde aantal reizigers had te maken met gezondheidsklachten van een reisgenoot. Dat blijkt blijkt uit onderzoek van DirectResearch in opdracht van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) uit 2014.

Het is daarom van belang er voor te zorgen dat je in het buitenland voldoende verzekerd bent voor medisch kosten, bijvoorbeeld door een reisverzekering af te sluiten.. Een basiszorgverzekering is meestal niet voldoende. Deze vergoed de spoedeisende medische kosten tot aan het Nederlandse tarief (er is wel een eigen risico van toepassing). Kosten die voortvloeien uit risicovolle activiteiten worden doorgaans niet (volledig) vergoed.

Wat te doen bij een ziekenhuisopname in het buitenland?

Neem bij een ziekenhuisbezoek of ziekenhuisopname altijd eerst contact op met de alarmcentrale van je zorgverzekeraar of reisverzekeraar. Zij kunnen je laten weten of mogelijke kosten onder de dekking van je verzekering vallen. Ook kunnen zij beoordelen of het ziekenhuis waar je naar toe wil, wel betrouwbaar is.

Wanneer u onverwacht in het ziekenhuis belandt in het buitenland, moet je een aantal zaken regelen:

  • Informeer je familie in Nederland.
  • Bel de alarmcentrale van je reisverzekeraar of zorgverzekeraar.
  • Neem contact op met je  reisorganisatie.
  • Als je niet in staat bent dit te doen, kan de Nederlandse ambassade je hierbij helpen.

Zonder verzekering naar een buitenlands ziekenhuis

Mocht je in het buitenland terechtkomen en geen sluitende verzekering hebben voor medische kosten dan is de kans groot dat het ziekenhuis je pas helpt als er een betalingsgarantie komt. Dat kan zijn een creditcard met voldoende financiële ruimte, een bankgarantie of iemand die garant staat voor de betaling. Je kan niet voor geld of een lening aankloppen bij de Nederlandse ambassade. Wel kan de ambassade jouw familie in Nederland vragen om geld over te maken. Bedenk wel dat sommige ziekenhuizen jouw paspoort als onderpand zullen eisen indien je niet verzekerd bent. Je krijgt je paspoort dan pas terug als de ziekenhuisrekening volledig voldaan is.

Let op: De Nederlandse ambassade betaalt nooit een ziekenhuisrekening en staat ook niet garant voor een betaling. Het is de verantwoordelijkheid van een toerist of de reiziger zelf om er voor te zorgen verzekerd te zijn tegen medische kosten in het buitenland.

Ziekenhuisopname maar niet voldoende verzekerd

Stel je komt in een buitenlands ziekenhuis terecht en je hebt alleen een basis zorgverzekering en geen reisverzekering met dekking voor medisch kosten. In dat geval zal je zorgverzekeraar de kosten betalen tot aan het geldende tarief in Nederland. In sommige vakantielanden (bijvoorbeeld Turkije, Spanje, Frankrijk, Griekenland en Zwitserland) kunnen de ziektekosten zeer hoog zijn. Hieronder een vergelijking van de kosten en het verschil met het Nederlands tarief, ook wel Diagnose Behandel Combinatie (DBC) genoemd:

  • Migraine in Hurghada, Egypte: € 651, in kosten in Nederland: € 213,-
  • Gebroken been in Antalya, Turkije: € 16.900,- de kosten in Nederland: € 6.340,-
  • Buikgriep in Spanje: € 8.000, dat kost in Nederland: € 1.934,-
  • Schouder uit de kom in Oostenrijk: € 4.000, in Nederland betaal je: € 2.000,-
  • Bezoek aan Spoedeisende Hulp in Miami, VS: € 53.000, in Nederland tussen de € 500 en € 10.000 euro afhankelijk van de diagnose.

Heb je dan geen aanvullende verzekering of een reisverzekering met dekking voor medische kosten, dan moet je zelf het verschil bijbetalen.

Let op: In veel landen zoals Thailand, Turkije, Griekenland en Brazilië, wordt je opgenomen in prive-klinieken omdat de staatsziekenhuizen niet aan onze westerse normen voldoen. De kosten voor deze klinieken zijn vaak vele malen hoger dan in Nederland.

Ziekenhuisopname met verzekering voor medische kosten

Heb je wel een reisverzekering met dekking voor medische kosten dan is een telefoontje naar de alarmcentrale voldoende. Zij nemen direct contact op met het ziekenhuis en staan garant voor de betaling van de rekening. Een arts verbonden aan de alarmcentrale zal jouw opname volgen en overleggen met de buitenlandse artsen. Indien het beter is dat je in een ander ziekenhuis of Nederland zal worden behandeld zal hiervoor worden gezorgd. Alle kosten worden dan vergoed vanuit de reisverzekering.

Let op: Moet je in het buitenland worden opgenomen in het ziekenhuis, maar is er geen acuut levensgevaar dan heb je eerst toestemming nodig om eventuele kosten te maken. Bel vooraf de alarmcentrale van je reisverzekeraar.

Dure buitenlandse ziekenhuizen of priveklinieken

Als je op vakantie gaat naar het buitenland, ben je meestal verzekerd verzekerd voor zorg. Welke medische zorg je kan krijgen, hangt af van het land waar je op vakantie bent. Ook de vergoeding van zorgkosten hangt daarvan af. Soms dekt jouw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal. Dan heb je een reisverzekering nodig.

Ga je naar een land waar de medische zorg duurder is dan in Nederland of waar dure privé klinieken zijn? Dan is het verstandig bij je reisverzekering ook medische kosten mee te verzekeren.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.