Allianz Global Assistance

vragen? 055-5400408 'Direct een reis- en annuleringsverzekering!'

Nederlanders: Vakantie is goed voor de gezondheid

ortlopende reis- en annuleringsverzekering Europa met bagagedekking

Vakantie is goed voor je gezondheid en welzijn. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van TUI, onder een representatieve steekproef van 510 Nederlanders. Maar liefst driekwart van de Nederlanders gaat op vakantie om de dagelijkse hectiek en beslommeringen achter zich te laten; iets minder dan de helft wil ook wat van de wereld zien. Op vakantie gaan betekent voor Nederlanders ook quality time met hun partner, kinderen en familie.

Vier op de tien vakantiegangers geeft aan dat de vakantie bijdraagt aan hun geestelijke en/of lichamelijke gezondheid. Daarnaast draagt de vakantie voor een derde van de reizigers bij aan het meer tijd doorbrengen met hun kinderen. Reizen is ook goed voor je relatie: 13 procent vertelt dat zij door vakantie hun partner weer hebben teruggevonden. Bij vakantiegangers van middelbare leeftijd (34-54 jaar) is dit zelfs één op de vijf.

Maar liefst zeven op de tien vakantiegangers zegt weer helemaal opgeladen te zijn na terugkomst van vakantie. Dat gevoel is het sterkst in de leeftijdsgroep van 34 tot 54 jaar. Een kwart van de vakantiegangers geeft zelfs aan dat de vakantie heeft bijgedragen aan het voorkomen van een burn-out. Een opvallende uitkomst is dat 17% van de ondervraagden grote beslissingen tijdens of direct na de vakantie neemt. Dit varieert van het ten huwelijk vragen van de partner, het besluiten tot gezinsuitbreiding en een huis kopen tot het opzeggen van een baan of het verbreken van de relatie.

Zeker 75% van de vakantiegangers is van mening dat ze het nodig heeft om minimaal een keer per jaar op vakantie te gaan. Ruim de helft kan bovendien pas genieten als ze ook echt fysiek weg zijn van huis. Met name jongeren ervaren op vakantie meer een gevoel van gelukkig zijn dan thuis.

Nederlanders en hun vakantie:

 • Driekwart van de Nederlanders gaat minimaal één keer per jaar op vakantie. Stedentrips en zonvakanties zijn het meest populair.
 • De ideale vakantie betekent voor vier op de tien vakantiegangers cultuur snuiven in pittoreske dorpen en bijzondere steden. Vooral 55 plussers zien dit als ideaal.
 • Eén op de vijf vakantiegangers, met name jongeren en vrouwen, zit het liefst met een boek en een cocktail in de hand lekker te luieren op het strand.
 • Even weg zijn uit het dagelijkse leven is voor twee derde de belangrijkste reden om op vakantie te gaan. Voor 46% is iets van de wereld zien ook een belangrijke reden.
 • Eén derde van de werkende vakantiegangers geeft, naast bovengenoemde redenen, ook aan dat ze op vakantie gaan om te ontstressen van het werk.
 • Eén op de tien jongeren gaat op vakantie om speciale sport- of muziekevenementen te bezoeken.
 • Nederlanders die (bijna) nooit op vakantie gaan, met als belangrijkste oorzaak dat zij het te duur vinden. De helft van de Nederlanders die niet op vakantie gaat, noemt dit als reden. Daarnaast geeft één op de vijf aan dat ze niemand hebben om mee op vakantie te gaan, ze liever thuis zijn dan op een vreemde plek of dat persoonlijke omstandigheden zoals ziekte het niet toelaat.

De noodzaak van vakantie:

 • Driekwart van de vakantiegangers geeft aan dat ze het nodig heeft om minimaal één keer per jaar op vakantie te gaan. Ruim de helft kan bovendien pas van vakantie genieten als ze echt fysiek weg zijn van huis.
 • Vier op de tien vakantiegangers kijken na een vakantie meteen alweer uit naar de volgende vakantie. Vooral Nederlanders die op vakantie gaan om te ontstressen van het werk of om het slechte weer van Nederland te ontlopen, kunnen als ze weer thuis zijn niet wachten om weer op vakantie te gaan.
 • Drie op de tien vakantiegangers geven aan op vakantie gelukkiger te zijn dan thuis. Vooral jongeren ervaren dit gevoel. Ook Nederlanders die op vakantie gaan om te ontstressen van het werk of om het slechte weer van Nederland te ontlopen, geven dit vaker aan dan anderen.

Waar een vakantie aan kan bijdragen:

 • Voor een kwart van de vakantiegangers heeft een vakantie er wel eens aan bijgedragen dat men niet overspannen is geraakt.
 • Voor vier op de tien vakantiegangers heeft een vakantie er wel eens aan bijgedragen dat hun gezondheid erop vooruit ging. Dit geldt vooral voor vakantiegangers waarbij zonvakanties, rondreizen en cruises favoriet zijn.
 • Voor een derde van de vakantiegangers heeft een vakantie er wel eens aan bijgedragen dat men meer tijd met de kinderen kon doorbrengen. Dit geldt vooral voor vakantiegangers die werkzaam zijn.
 • Voor één op de vijf vakantiegangers in de leeftijd van 34-54 jaar heeft een vakantie wel eens bijgedragen aan het verbeteren van de relatie.
 • Voor een kwart van de vakantiegangers heeft een vakantie er wel eens aan bijgedragen dat de onderlinge verhoudingen in het gezin zijn verbeterd.

Wat vakantie met je doet:

 • Zeven op de tien vakantiegangers is weer helemaal opgeladen als men terug komt van vakantie. Vooral 34 tot 54 jarigen ervaren dit gevoel. De helft van de vakantiegangers zegt zelfs de hele wereld weer aan te kunnen als men op vakantie is geweest.
 • Een kwart van de vakantiegangers is de vakantie snel weer vergeten als men thuis is. Hoger opgeleiden vergeten de vakantie over het algemeen wat sneller dan lager en midden opgeleiden.
 • Eén op de vijf vakantiegangers ziet er bij terugkomst enorm tegen op om het dagelijks leven opnieuw te moeten oppakken. Vooral jongeren en vrouwen vinden dit lastig. Zes op de tien vakantiegangers ervaart dit trouwens niet zo.

Belangrijke beslissingen op vakantie:

 • 17% van de Nederlanders heeft tijdens of direct na de vakantie wel eens een grote beslissing genomen. Dit varieert van het ten huwelijk vragen van de partner, proberen zwanger te worden, een huis te gaan kopen, tot het opzeggen van de baan of weg te gaan bij de partner.

Vakantie-goed-gezondheid

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Categoriën: Nieuws

Tags: ,

Kies je reis- of annuleringsverzekering