Allianz Global Assistance

vragen? 055-5400408 'Direct een reis- en annuleringsverzekering!'

Vakantiewerk voor backpackers in Australië: Voortaan 10% belasting betalen

Met een Working Holiday Visa tot maximaal een jaar in Australië blijven en daar werken is voor veel jonge backpackers een uitdagend plan. Een nieuw voorstel van de Australische regering zorgt er voor dat nu ook backpackers 10% belasting moeten gaan betalen over hun verdiensten.

Het oorspronkelijke belastingtarief voor de ‘backpacker tax’ was met 32,5% aanzienlijk hoger maar de toeristenbranche en de agrarische sector in Australië protesteerde fel tegen dit plan. Men vreesde dat veel Europese backpackers dan zouden uitwijken naar Nieuw-Zeeland. Dat klopte ook wel. Uit onderzoek bleek namelijk dat zo’n zestig procent van de backpackers het land zouden mijden als een dergelijk systeem ingevoerd werd. Nieuw-Zeeland hanteert een belastingtarief van 10,5 procent voor toeristen met een werkvisum.

Australië heeft de backpackers met een working holiday visum hard nodig, ze vullen de vacatures die voor de lokale bevolking weinig aantrekkelijk zijn.

Jaarlijks reizen er ongeveer 600.000 backpackers naar Australië. Vele van hen verdienen een deel van de reis terug door te werken in het land, zoals fruit plukken bij boeren. Tot op heden was dat inkomen belastingvrij indien een backpacker minder dan 18.200 Australische dollar (zo’n 12.700 euro) verdiende.

De Australische regering kwam al in 2015 met een plan om inkomensbelasting te gaan heffen, maar partijen konden het niet eens worden over het percentage. Het wetsvoorstel moet nog wel door het parlement worden goedgekeurd.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Kies je reis- of annuleringsverzekering