Allianz Global Assistance

vragen? 055-5400408 'Direct een reis- en annuleringsverzekering!'

Veilig op wintersport? Lees de belangrijkste tips!

Ieder jaar gaan ongeveer een miljoen Nederlanders op wintersport, een aantal daarvan krijgt te maken met (ernstige) blessures of ziekenhuisopname. Zorg dat je daarom goed voorbereid op wintersport gaat en veilig kan genieten van de sneeuw. Wij hebben daarvoor de belangrijkste tips op een rijtje gezet.

Veiligheid op de piste staat voorop. Daarvoor draag je een helm en beschermende kleding. Maar er is meer. Ben je op de hoogte van de pisteregels? En weet je wat je moet doen bij een ongeval? Verder is het van groot belang dat je een goede reisverzekering met dekking voor wintersport afsluit, zodat ook de kosten van een banaan, redding en opsporing worden betaald.

Draag altijd een  helm!

Een helm kan veel leed voorkomen. Heb je er nog geen? Dan wordt het hoog tijd! Wij zijn tot de conclusie gekomen dat het zelfs heel erg hip is en dat merk je ook op de piste. Wil je er eentje aanschaffen of huren? Let hier dan op:

 • Alleen geteste helmen bieden optimale bescherming (met een CE-keurmerk).
 • De helm mag niet knellen maar ook niet wiebelen.
 • De skibril die erbij hoort moet prettig zitten.
 • De kinriem moet in de schaal van de helm bevestigd zijn.
 • Huren kan altijd, vraag naar de mogelijkheden bij een speciaalzaak.

Leer de pisteregels uit je hoofd!

Om de risico’s te beperken zijn er bepaalde regels die je als wintersporter moet kennen en waar je je aan moet houden. Zo kunnen jij en andere wintersporters optimaal genieten van een veilige wintersport.

Wij hebben deze regels voor je op een rij gezet:

1. Houd rekening met anderen
Meestal ben je niet alleen op de piste, hou rekening met anderen! Iedereen op de piste dient ervoor te zorgen dat anderen niet in gevaar worden gebracht of dat hen schade wordt toegebracht.

2. Beheers je snelheid
Hou je snelheid in de gaten. Pas je bewegingen en snelheid aan je eigen capaciteiten aan. Let daarbij ook op de toestand van de piste, de weersomstandigheden en de aanwezigheid van andere wintersporters. Skin is net autorijden. Kijk vooruit en anticipeer op situaties die voor je plaats vinden.

3. Kies een veilig spoor
Wanneer een skiër of snowboarder een ander van achteren nadert, moet hij zijn spoor zo kiezen dat hij een voor hem bewegende skiër of snowboarder niet in gevaar brengt.

4. Kijk uit bij oversteken en invoegen
Een skiër of snowboarder die zich (weer) op de piste wil begeven, een piste wil kruisen, of tegen de helling op wil bewegen, moet opletten dat hij zichzelf of anderen daarbij niet in gevaar brengt.

5. Haal voorzichtig in
Inhalen is toegestaan van boven of beneden, van links of rechts, maar uitsluitend op een afstand die de gepasseerde skiër of snowboarder voldoende ruimte laat voor al zijn bewegingen.

6. Sta niet zomaar stil op de piste
Wil je stilstaan, doe dit dan aan de rand van de piste op een plek waar je jezelf en anderen niet in gevaar brengt.

7. Loop langs de kant van de piste
Moet je klimmen of te voet afdalen, doe dat dan alleen aan de zijkant van de piste.

8. Houd je aan de borden
Iedere skiër of snowboarder moet zich aan de pistemarkeringen en waarschuwingstekens houden.

9. Verleen hulp bij ongelukken
Het is de plicht van elke skiër of snowboarder om hulp te bieden bij ongevallen.

10. Legitimatie verplicht
Elke skiër of snowboarder moet bij ongevallen zijn naam en adres uitwisselen met betrokkenen van een ongeluk, ongeacht of hij zelf verantwoordelijk is.

Tips voor een veilige wintersport

Ze klinken misschien logisch, maar we willen ze toch nog even aanstippen:

 • Zorg ervoor dat je fit bent. Zo voorkom je blessures.
 • Een goede warming-up is het halve werk! Je bent en voelt je namelijk echt veiliger wanneer je goed in vorm bent.
 • Zorg er voor dat je het juiste materiaal hebt. Laat je bindingen altijd en alleen door een professional instellen en/of aanpassen.
 • Pistes zijn er om af te dalen, de speciale funparks zijn er voor trucs en sprongen.
 • Let op! Pistenbully’s zijn ook overdag actief om de pistes te prepareren. Geef ze de ruimte en blijf er zover mogelijk vandaan.
 • Neem geregeld een welverdiende pauze.
 • Let in de lift op het stoplicht! Beugels sluiten bij rood en mogen voor het uitstappen pas geopend worden als het licht groen is.
 • Wil je toch buiten de pistes? Doe dat dan alleen onder begeleiding van een daarvoor bevoegde skileraar.
 • Ski je in een groep? Sluit dan zodra jullie een stop maken onderaan het rijtje aan, zo voorkom je een botsing met domino-effect met de groep.
 • Check welk lawineniveau er heerst en hou daar rekening mee.
 • Ski alleen daar waar je je veilig en prettig voelt.
 • Inhalen mag maar zorg voor voldoende ruimte.
 • Alcohol en verkeer gaan niet samen. Dat geldt natuurlijk ook op de piste.

Hoe te handelen bij een ongeval?

Een ski-ongeval? Een scenario waar je uiteraard liever niet aan denkt. Toch is het goed om te weten wat je moet en kunt doen. Hier een aantal aandachtspunten waar je aan moet denken mocht je zelf een ongeval hebben of getuige ervan zijn. Gewoon voor de zekerheid, in het geval dat.

 • Stel de plek van het ongeval veilig: Ski’s, stokken of snowboard op ca. 5 meter afstand van de plek als kruis in de sneeuw steken.
 • Indien noodzakelijk en/of mogelijk: breng de gewonde naar een veilige plek.
 • Behoed het slachtoffer voor onderkoeling: leg iets onder het slachtoffer en/of dek de persoon toe.
 • Zorg voor een stabiele en aangename ligging.
 • Stel het slachtoffer gerust en observeer de persoon goed.
 • Alarmeer zo snel mogelijk de reddingsdienst met mobiele telefoon of bij de eerstvolgende mogelijkheid (lift, restaurant, hut)
 • Laat het slachtoffer nooit alleen achter!

Kosten bij een ongeval

In een aantal Oostenrijkse regio’s is een nieuwe maatregel van toepassing die bepaalt dat ambulances pas hulp mogen toedienen indien men op voorhand de transportkosten betaalt, dat is overigens geen algemene regel voor Oostenrijk is en dat je normaal gezien, wanneer een Europese verzekeringskaart kunt tonen, niet ter plaatse hoeft te betalen. Wij raden je aan om voor vertrek na te gaan of je de juiste (wintersport)reisverzekering hebt afgesloten, die alle geneeskundige, opsporings- en reddingskosten dekt. Je bent dan meteen verzekerd voor de kosten die gemaakt worden om je van de piste te halen.

Een reisverzekering van Allianz Assistance vergoed ook de ‘banaan’

Stel dat je een been breekt en van de piste af moet worden gehaald, wie betaalt dan de ‘banaan’? Een zorgverzekering vergoedt namelijk maar gedeeltelijk de medische kosten. De kosten voor vervoer per helikopter, banaan of gipsvlucht neemt de zorgverzekeraar niet altijd voor zijn rekening. De kosten van een langer verblijf, bijvoorbeeld door een ziekenhuisopname, ook niet. En de rekening voor opsporing of redding? Die kan je niet bij jouw zorgverzekeraar claimen. Juist deze kosten kunnen behoorlijk in de papieren lopen. Een goede reisverzekering voor wintersporters vergoedt deze kosten wel en een dergelijke verzekering kan je op deze website afsluiten bij Allianz Assistance.

Lees hier meer informatie: Reisverzekeringen voor wintersporters

Vragen?

Heb je nog vragen over een wintersport reisverzekering? Bel Reisverzekering-direct.nl: 055 540 04 08 . Of stuur ons een e-mail: info@reisverzekering-direct.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Kies je reis- of annuleringsverzekering