Allianz Global Assistance

vragen? 055-5400408 'Direct een reis- en annuleringsverzekering!'

Pas op voor dengue fever (knokkelkoorts) in (sub)tropische landen



Allianz kortlopende reisverzekering

Allianz Assistance Alarmcentrale: wereldwijd professionele hulp.

Inclusief reisbagage dekking tot €4.000,-

Uitgebreide vergoeding van medische kosten.

Kinderen tot en met 4 jaar gratis meeverzekerd.

Gekozen tot beste reisverzekeraar.

Al voor €1,40 per dag in heel Europa goed verzekerd!

Een muggenbeet tijdens je vakantie kan grotere gevolgen hebben dan je misschien verwacht. Als je wordt gestoken in een (sub)tropisch gebied, dan heb je de kans dat je knokkelkoorts oftewel dengue oploopt. Dit is een virusziekte die wordt overgebracht door een steek van de Aedes mug.

Zo is bijvoorbeeld momenteel (2016) in het populaire vakantieland Thailand een explosie van dengue besmettingen. Deskundigen waarschuwen dat het aantal infecties wel eens net zo groot zou kunnen worden als bij de uitbraak in 1987. In 2015 noteerde Thailand zo’n 140.000 gevallen van dengue besmetting, het hoogste aantal sinds de 170.000 ziektegevallen in 1987. De huidige dengue uitbraak (2015/2016) heeft geleid tot 126 dodelijke slachtoffers waaronder een bekende Thaise tv-acteur.

Het is daarom zaak om je goed tegen muggen te beschermen, wij geven je een aantal tips.

Wat is knokkelkoorts (Dengue Fever)?

Knokkelkoorts (Dengue Fever) is een virusziekte overgebracht door een steek van de Aedes mug ofwel de ‘tijgermug’; de mug is goed herkenbaar aan de witte vlekjes op lichaam en poten. De ziekte komt voor in tropische en subtropische gebieden; in veel landen in Zuidoost-Azië, Oceanië en het Caribisch gebied, Midden- en Zuid-Amerika en Afrika, maar ook inmiddels geïmporteerd in Europa, delen van Brazilië, de Verenigde Staten en Noord-Oost Australië.

De mug die verantwoordelijk is voor de knokkelkoorts leeft in zowel landelijke als vooral ook in stedelijke gebieden. Hij is bestand tegen temperatuursveranderingen en steekt ‘s nachts en overdag, vooral ná zonsopgang en vóór zonsondergang. Dit in tegenstelling tot zijn neef, de Anopheles malariamug die alleen ‘s avonds en ‘s nachts steekt.

Er zijn vier typen van het denguevirus. Na het doormaken van dengue is men levenslang beschermd tegen het virustype dat de infectie veroorzaakt heeft (bijvoorbeeld type 2) maar niet tegen de andere typen (type 1, 3 en 4). Het is dus mogelijk om meerdere malen dengue te krijgen.

Hoe herken ik knokkelkoorts en wat moet ik doen?

Knokkelkoorts is in de meeste gevallen een goedaardige ziekte met symptomen die lijken op griep. Twee tot zeven dagen na de besmetting ontstaan klachten: hoge koorts, soms boven de 40 graden, hoofdpijn, pijn achter de ogen, spier- en gewrichtspijn, vandaar de naam knokkelkoorts. Na enige dagen kunnen ook misselijkheid, braken, keelpijn, hoesten en huiduitslag op handen en voeten ontstaan.

Er bestaat geen specifieke anti-knokkelkoorts medicatie. Wanneer medicatie wordt voorgeschreven is dat alleen om de symptomen te bestrijden, zoals ook bij griep.

In de meeste gevallen genees je volledig, na soms een herstelperiode van maanden. Soms kan knokkelkoorts overgaan in een veel ernstiger vorm, de zogenaamde ‘hemorragische knokkelkoorts’. Deze wordt gekenmerkt door heftige buikpijn, bloedneuzen en bloedingen onder de huid (purpura). Deze ziekte kan dodelijk zijn, vooral bij kinderen onder de 15 jaar en voor mensen die lijden aan een niet goed werkend immuunsysteem.

Hoe voorkom ik knokkelkoorts?

Er bestaat nog geen vaccin of specifieke medicatie. Het is daarom van cruciaal belang om je goed te beschermen tegen muggenbeten in de gebieden waar knokkelkoorts voorkomt. Vaak is er sprake van seizoengebonden uitbraak van de ziekte, meestal tijdens en een aantal weken na het regenseizoen.

Hier de belangrijkste adviezen om het risico op muggensteken te verminderen:

  • De muggen hebben het al op je gemunt als je met het vliegtuig aankomt. Bereid je dus voor door muggenwerende middelen (met DEET) in je handbagage mee te nemen, vooral als je in de avonduren aankomt.
  • Draag shirt met lange mouwen en een broek met lange pijpen. Draag sokken die over de enkel vallen. De tijgermug steekt vaak in het gebied rondom de enkels.
  • Breng regelmatig muggenwerende middelen aan, gebruik deze volgens voorschrift.
  • Slaap onder een in goede staat verkerende geïmpregneerde klamboe. De klamboe moet de vloer raken of onder het matras worden weggestopt zodat hij goed afsluit.
  • Laat de airconditioning en/of ventilator aan in je kamer.

Insectwerende middelen zijn in verschillende vormen en concentraties beschikbaar (lotions, crèmes, sprays of sticks). Belangrijk: gebruik deze middelen volgens de gebruiksaanwijzing in de bijsluiter en breng ze alleen aan op de blote huid. Met een spray kan bijvoorbeeld beter niet rechtstreeks op het gelaat worden gespoten, ogen en mond moeten dan bedekt zijn, dus eerst op een hand en daarmee opbrengen is veiliger. Deze producten zijn niet bestand tegen water dus herhaal de toepassing regelmatig.

De beste bescherming tegen beten van muggen biedt een antimuggenmiddel met DEET. DEET (diëthyltoluamide) zit in producten die je op de huid smeert (of sprayt) en die muggen bij je weghouden. Er zijn veel producten te koop met DEET. Zoals lotions, gels, sprays en sticks. Hoeveel DEET erin zit, verschilt per product. Wij raden je aan om producten met een sterkte van 30 tot 40% DEET te gebruiken. De redenen hiervoor? Minder sterke DEET zorgt ervoor dat het product je minder lang beschermt. En sterkere DEET werkt niet beter dan de sterkte die wij je aanraden.

Kinderen onder de 15 jaar en mensen met een verzwakt immuunsysteem hebben meer kans om de ernstige vorm van knokkelkoorts op te lopen. Het is daarom van essentieel belang om de preventieve maatregelen strikt toe te passen.

Reisverzekering

Zorg ook voor een goede reisverzekering zodat je bij problemen direct contact kan opnemen met de alarmcentrale van Allianz Assistance en/of de reisarts. Zij kunnen je adviseren en doorverwijzen naar betrouwbare ziekenhuizen in het buitenland. Wanneer je de dekking medische kosten meeverzekerd, worden ook al jouw geneeskundige kosten vergoedt.

Vragen?

Wil je meer informatie over reisverzekeringen of heb je andere vragen? Neem dan contact met ons op: telefoon 055-5400408 (09.00 – 12.00 uur op werkdagen) of stuur een e-mail: info@reisverzekering-direct.nl

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Kies je reis- of annuleringsverzekering