Muggen kunnen je ernstig ziek maken tijdens je vakantie

Allianz kortlopende reisverzekering
✔ Allianz Assistance Alarmcentrale: wereldwijd professionele hulp.
✔ Inclusief reisbagage dekking.
✔ Uitgebreide vergoeding van medische kosten.
✔ Kinderen tot en met 4 jaar gratis meeverzekerd.
✔ Gekozen tot beste reisverzekeraar.
Al voor €1,50 per dag in heel Europa goed verzekerd!
Aandacht en preventie tegen muggen is belangrijk als je bedenkt welke vervelende ziekten deze beestjes kunnen overdragen, zoals Malaria, Dengue, Zika, Gele koorts en Chikungunya. Vooral in de tropen gaan deze ziekten gepaard met veel ziekte- en sterfgevallen. Voor reizigers geldt daarom het algemene advies: neem de juiste beschermingsmaatregelen tegen muggen.
De muggen die Zika, dengue en chikungunya overbrengen zijn de gelekoortsmug of Aziatische tijgermug. Deze muggen steken vooral overdag. Zika kan ook via seksueel contact worden overgedragen. Dengue en chikungunya worden niet van mens op mens overgedragen.
Van het denguevirus komen vier typen voor. Na het doormaken van een type is ben je levenslang beschermd tegen dat virustype (bijvoorbeeld type 2). Deze levenslange bescherming is niet tegen de andere typen (type 1, 3 en 4). Het is dus mogelijk om meerdere malen dengue te krijgen.
Wat zijn de verschijnselen van Zika, dengue en chikungunya?
De symptomen van Zika, dengue en chikungunya lijken erg op elkaar, maar meestal verlopen de drie ziekten zonder klachten. Soms krijgen mensen koorts, gewrichtspijn, hoofdpijn en uitgesproken spierpijn. De ziekte lijkt dan op griep. Ook kan huiduitslag ontstaan.
Dengue kan in zeldzame gevallen ernstig verlopen, met hoge koorts en bloedingen in de huid en organen. De kans op deze ernstige verschijnselen is licht verhoogd als je al een keer dengue doorgemaakt hebt en besmet raakt me een ander type dengue. Er zijn geen vaccins voor reizigers tegen Zika, dengue en chikungunya.
Hoe bescherm ik mijzelf tegen muggen?
De malariamug steekt tussen zonsondergang en zonsopgang, terwijl de denguemug vooral overdag steekt. Goede muggenbeschermingsmaatregelen zijn daarom zeer belangrijk om ziekte te voorkomen.
- Draag tussen zonsondergang en zonsopkomst bedekkende kleding (lange broek, lange mouwen, dichte schoenen).
- Smeer de niet bedekte delen in met een insectenwerend middel op basis van 40-50% D.E.E.T. (N,N-diethyl-m-toluamide, 40%).
- Slaap in een muggenvrije ruimte: een afgesloten kamer met airconditioning.
- Als de kamer niet muggenvrij is, slaap dan onder een muskietennet. Stop de randen van het muskietennet onder de matras.
- Gebruik je ook zonnebrandcreme, smeer dan eerst de zonnebrandcreme en laat dit 15 minuten inwerken en pas daarna de DEET aanbrengen. Als het andersom doet dan werkt de DEET onvoldoende.
Wat is DEET?
DEET (diëthyltoluamide) zit in producten die je op de huid smeert (of sprayt) om muggen bij je weg te
houden. Er zijn lotions, gels, sprays en sticks te koop met DEET. De hoeveelheid DEET verschilt per
product. Gebruik producten met een sterkte van 30 tot 50% DEET. Een lager percentage DEET zorgt
ervoor dat het product je minder lang beschermt. Een percentage DEET hoger dan 50% werkt niet beter.
Ziek na je vakantie?
Kom je uit de (sub)tropen met koorts, een grieperig gevoel, diarree, huiduitslag en/of klachten van de luchtwegen? Ga dan op tijd naar je huisarts en vermeld daarbij dat je naar een (sub)tropisch gebied bent geweest. De huisarts kan je dan eventueel doorverwijzen naar een tropenpoli. De klachten kunnen namelijk een (beginnende) uiting zijn van een (ernstige) infectieziekte. Een snelle diagnose kan van belang zijn voor jouw gezondheid.
Bronnen: RIVM en LCR