Allianz Global Assistance

vragen? 055-5400408 'Direct een reis- en annuleringsverzekering!'

Top 10 van meest voorkomende ziektes op reis

Nederlanders reizen steeds vaker en ook verder, dat vraagt om de juiste voorbereiding. Zeker als het om je gezondheid gaat. In sommige landen kan je vervelende en soms gevaarlijke ziekten oplopen. Denk daarbij aan diarree, malaria, rabiës maar ook seksueel overdraagbare aandoeningen. Gezondheidsrisico’s tijdens je vakantie of reis kan je beperken door onder andere vaccinaties, een goede hygiëne en zorg er voor dat je niet door muggen wordt gebeten.

Gelukkig zijn de meeste reisziekten niet ernstig, maar is het aan te raden om altijd goed geïnformeerd en voorbereid op reis te gaan. De meeste kans heb je om reizigersdiaree op te lopen, maar er zijn meer gevaren. Dit is de top 10 van de meest voorkomende reizigersziekten:

 1. Reizigersdiarree
 2. Luchtweginfectie
 3. Blaasontsteking
 4. Buiktyfus
 5. Hepatitis A
 6. Hepatitis B
 7. Cholera
 8. Malaria
 9. Knokkelkoorts
 10. Chikungunya

Preventie

De belangrijkste maatregelen om te voorkomen dat je ziek wordt op reis zijn:

 • Laat je tijdig vaccineren.
 • Hanteer een goede persoonlijke hygiëne en kijk uit wat je eet.
 • Voorkom dat je gebeten wordt door muggen.
 • Blijf uit de buurt van apen, honden en katten in het buitenland, zij kunnen rabiës verspreiden.

Reizigersdiarree

Reizigersdiarree is de meest voorkomende ziekte op reis. Men krijgt dunne waterige ontlasting die tijdens of direct na een reis ontstaat. De diarree wordt meestal veroorzaakt door een bacterie uit het land waar je op reis bent (geweest). Soms is een virus of parasiet de oorzaak. Naast diarree kan reizigersdiarree de volgende verschijnselen geven:

 • misselijkheid
 • overgeven
 • buikpijn
 • buikkramp

Bij ernstige reizigersdiarree ben je erg ziek met koorts, overgeven, en bloed of slijm bij de ontlasting. Reizigersdiarree kan je in alle landen oplopen, vooral in warme landen en in onhygiënische omstandigheden. Het ontstaat meestal door eten of drinken dat besmet is met bacteriën. Vaak zijn het bacteriën die voor dat land normaal zijn. De inwoners krijgen daar geen diarree van. Doordat jouw darmen in Nederland andere bacteriën gewend zijn, krijg je mogelijk wel diarree. Reizigersdiarree is vervelend, maar kan meestal geen kwaad. Het gaat meestal vanzelf over.

Hepatites A

Een besmettelijke geelzucht (hepatitis A)  kan je al oplopen in landen zoals Marokko, Kaapverdië en Dominicaanse Republiek. Per jaar reizen ongeveer 1,2 miljoen mensen naar een land waar ziekten zoals hepatitis A voorkomen. Bijna 700.000 hiervan reist naar een ‘risicoland dichtbij’, zoals Marokko en Turkije. In deze landen komt hepatitis A voor. Hepatitis A is een leverontsteking die wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Het is over het algemeen een minder ernstige vorm van hepatitis die vooral bij kinderen voorkomt.  Het hepatitis A-virus veroorzaakt bij kinderen tot 6 jaar nauwelijks klachten. Als volwassenen hepatitis A krijgen kunnen de ziekteverschijnselen enkele maanden aanhouden. De vaccinatie hepatitis A zit niet in het Rijksvaccinatieprogramma, wat veel mensen denken. De helft van alle kinderen gaat hierdoor ongevaccineerd op reis naar een risicoland waar hepatitis A voorkomt.

Toename van rabiës

De laatste tijd zien de alarmcentrales van reisverzekeraars een toename van het aantal besmettingen met rabiës. Kennelijk vinden vakantiegangers het leuk om tijdens de vakantie een hond, kat of aap te aaien. Dat is niet zonder gevaar want een besmetting met rabiës, ook wel hondsdolheid genoemd, ligt dan op de loer. Rabiës kan via een beet, krab of lik van een geïnfecteerd dier overgedragen worden op mensen. In Nederland komen rabiës infecties zeer zelden voor, meestal gaat het om patiënten die het virus in het buitenland hebben opgelopen. Infectie is in veel gevallen dodelijk. Een hulpverlener van de alarmcentrale kan je verwijzen naar een betrouwbare arts of ziekenhuis in de buurt van je vakantiebestemming.

Veel ziektegevallen in Azië

Wereldwijd worden ongeveer 45% van alle Nederlandse reizigers getroffen door een ziekte. In Azië is dit percentage met 62% opvallend hoger. Vaak heeft dat te maken met onhygiënische omstandigheden bij de bereiding van voedsel. Uit onderzoek blijkt dat een verklaring voor het hoge aantal ziektegevallen onder andere is te vinden in het grote aantal Nederlandse backpackers in Azië. Backpackers en alleenreizigers, zijn een risicogroep voor ziekte in het buitenland. Daarnaast is in Azië de kans op hepatitis A en B en Malaria groot. Uit een onderzoek op Schiphol blijkt dat nog steeds veel Nederlanders zich hier niet tegen laten inenten en dus onbeschermd op reis gaan.

Hoe kan je reizigersziekte voorkomen?

De meeste voorkomende reisziekte, reizigersdiarree kan je vooral voorkomen door een goede hygiëne. Bacteriën en virussen zijn overal. Je kunt er soms ziek van worden. De meeste van deze ziekteverwekkers worden via de handen verspreid. Door regelmatig je handen te wassen met water en zeep verklein je de kans dat jij of iemand in je omgeving ziek wordt.

Je kan de volgende maatregelen nemen om reizigersdiarree te voorkomen:

 • Was je handen goed met water en zeep na gebruik van het toilet.
 • Was je handen met water en zeep voor elke maaltijd, ook voor het bereiden van eten of drinken.
 • Droog na het handen wassen jouw handen goed af met een schone handdoek of papieren wegwerpdoekjes.
 • Zorg ervoor dat de borden en bestek waarmee je eet goed schoon zijn. Ook bekers of glazen moeten schoon zijn.
 • Gebruik in warme landen alleen water dat je eerst hebt gekookt of gezuiverd. Gebruik dit ook voor het tandenpoetsen. Gekocht water uit een fles uit de fabriek is meestal ook veilig: Let erop dat de dop nog helemaal dicht zit wanneer je de fles koopt (of in een restaurant besteld heeft).
 • Denk eraan dat zwemwater ook besmet kan zijn. Zorg dus dat je geen zwemwater via je mond of neus binnenkrijgt of inslikt.
 • Gebruik geen ongekookte melk, ijsblokjes en schepijs. IJs uit een fabrieksverpakking mag wel.
 • Drink alleen producten uit fabrieksverpakking (fles, blik of karton) direct nadat je de verpakking heeft geopend.
 • Eet geen ongekookte groente of ongeschild fruit. Door jezelf geschild fruit is wel veilig.
 • Warme maaltijden die vers gekookt en bij het opdienen nog kokend heet zijn, zijn veilig. Vermijd onvoldoende verhit eten, vooral vlees, vis, kip, schelp- en schaaldieren. Wees voorzichtig met eten uit stalletjes langs de weg.

Vaccinatie

In veel vakantielanden komen infectieziekten voor zoals hepatitis A, buiktyfus, gele koorts en malaria. Ook zijn de hygiënische omstandigheden soms matig tot slecht, wat kan leiden tot ziekte. Een effectieve manier om ziekte op reis te voorkomen is een vaccinatie. Wij noemen er een aantal:

 • De DTP inenting geeft een bescherming die tien jaar duurt. DTP inentingen kunnen last-minute gegeven worden, maar beter is om één tot twee weken voor je reis je vaccinaties te halen.
 • Een inenting tegen hepatitis A geeft één tot drie jaar bescherming (afhankelijk van het merk vaccin). Als de inenting herhaald wordt, geeft dat een bescherming van 30 tot 40 jaar. De inentingen kunnen ook last-minute gegeven worden, maar het beste is om minimaal twee weken voor vertrek je inenting te halen.
 • De inenting tegen gele koorts geeft in de meeste gevallen een levenslange bescherming. Deze vaccinatie kun je het beste minimaal tien dagen voor vertrek halen.
 • Vaccinatie tegen rabiës bestaat uit drie inentingen met een tussenpoos van één en drie tot vier weken. Na drie inentingen ben je twee jaar beschermd. Het beste is om acht weken voor vertrek met de vaccinaties te beginnen.

Neem voor een advies over vaccinatie contact op met je huisarts of GGD.

Voorkom dat je gebeten wordt door muggen

De belangrijkste ziekteverspreiders van gevaarlijke infectieziektes zijn muggen. Muggen die malaria en Japanse encefalitis overbrengen steken tussen zonsondergang en zonsopgang. Muggen die dengue, gele koorts en chikungunya overbrengen steken overdag. Dit betekent dat jij je in landen waar beide ziektes voorkomen 24 uur per dag moet beschermen.

Veel voorkomende ziekten die via muggen worden overgedragen:

 • Gele koorts
 • Malaria
 • Dengue (knokkelkoorts)

Andere ziekten die via muggen worden overgedragen, zijn o.a.:

 • Japanse encefalitis
 • West Nile-virusinfectie
 • Chikungunya
 • Zika virus

De beste bescherming tegen beten van deze muggen biedt een antimuggenmiddel met DEET.

Ziek tijdens je reis?

Zorg altijd voor een goede reisverzekering met dekking voor medische kosten. Denk er ook aan dat je voor vertrek jouw reisverzekering aan je bestemming aanpast (Europa of werelddekking) en dat eventuele kinderen zijn bijgeschreven op de polis. Zet het noodnummer van je reisverzekeraar in je telefoon en zorg dat je de polisnummers bij je hebt. Als je een medisch probleem krijgt tijdens het reizen, wacht dan niet totdat je weer thuis bent en raadpleeg een arts ter plaatse. De alarmcentrale van je reisverzekeraar kan je helpen als je vragen hebt of advies nodig hebt bij de keuze van het beste ziekenhuis ter plaatse en eventueel de betaling hiervan.

Ziek na het reizen?

Kom je uit de (sub)tropen met koorts, een grieperig gevoel, diarree, huiduitslag en/of klachten van de luchtwegen? Ga dan op tijd naar je huisarts en vertel dat je naar een (sub)tropisch gebied bent geweest. De huisarts kan je dan eventueel doorverwijzen naar een tropenpoli. De klachten kunnen namelijk een (beginnende) uiting zijn van een (ernstige) infectieziekte. Een snelle diagnose kan van belang zijn voor je gezondheid.

Bronnen: LCR, Thuisarts, RIVM, GGD en alarmcentrale reisverzekeraar

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Categoriën: Preventie, Reistips

Kies je reis- of annuleringsverzekering