Allianz Global Assistance

vragen? 055-5400408 09.00 -12.00 uur op werkdagen

Zomervakantie: Pas op voor de hitte!



Allianz kortlopende reisverzekering

Allianz Assistance Alarmcentrale: wereldwijd professionele hulp.

Inclusief reisbagage dekking.

Uitgebreide vergoeding van medische kosten.

Kinderen tot en met 4 jaar gratis meeverzekerd.

Gekozen tot beste reisverzekeraar.

Al voor €1,50 per dag in heel Europa goed verzekerd!

In de zomermaanden tijdens je vakantie kan het behoorlijk warm zijn. Veel mensen ervaren hitte als een welkome periode van terras- en strandbezoek, voor anderen kan aanhoudende hitte juist nare gevolgen hebben voor hun gezondheid.

Wie lopen risico bij aanhoudend warm weer?

Aanhoudend warm weer vormt vooral een gezondheidsrisico voor ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Ook mensen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen hebben op warme dagen meer aandacht van anderen nodig om voldoende te drinken en koel te blijven. Kinderen zijn kwetsbaar voor hitte omdat ze niet altijd zelf in staat zijn om maatregelen te nemen om oververhitting te voorkomen. Het risico tijdens hitte voor jonge kinderen wordt vooral bepaald door het gedrag van verzorgers.

Preventie bij zomerse hitte

Het RIVM geeft een aantal tips bij hitte in binnen- en buitenland:

  • Drink voldoende: zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ook ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol. Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.
  • Zorg voor koelte: draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12 en 16 uur).
  • Houd je vakantieverblijf koel: opwarming van je vakantiewoning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering, ventilator of, indien aanwezig, airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten. Tip: Zorg voor extra frisse lucht door het openen van ramen en/of deuren op tijdstippen dat het buiten koeler is, zoals ‘s avonds, ‘s nachts en ‘s ochtends.

Waar kan je last van krijgen?

Langdurig aanhoudende hitte kan leiden tot klachten van vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Mensen kunnen huidproblemen krijgen zoals jeuk en uitslag met blaasjes. Tenslotte is bij aanhoudende hitte uitdroging en overhitting een risico. In het ergste geval kunnen mensen hieraan overlijden. Symptomen van uitdroging en oververhitting zijn misselijkheid, spierkrampen, uitputting, flauwvallen en bewusteloosheid.

EHBO bij oververhitting

Oververhitting is een ernstige zaak. Je dient direct eerste hulp toe te passen. Een aantal EHBO tips:

Kenmerken oververhitting

Bij oververhitting kan er sprake zijn van pijn in de spieren van armen en benen (hittekramp). Andere symptomen zijn hevig transpireren, hoofdpijn en misselijkheid in combinatie met een roodgestuwde huid (hittestuwing) of een bleke huid (hitte-uitputting). Bij een hitteberoerte is de lichaamstemperatuur boven de 40.5øC. Het slachtoffer heeft bewustzijnsveranderingen, gedraagt zich anders dan normaal.

Wat te doen bij oververhitting

  • Breng het slachtoffer van oververhitting in een koele omgeving. Geef hem (bij voorkeur een sportdrank) te drinken. Bij sufheid / stoornis in het bewustzijn niet laten drinken.
  • Koel een pijnlijke spier. Geef zo mogelijk voorzichtig tegenrek bij spierkramp.
  • Bel hulpdiensten bij een stoornis in het bewustzijn.
  • Direct starten met geleidelijk koelen bij oververhitting in tegenstelling tot hitteberoerte

Koelen mag bij hitteberoerte niet worden uitgesteld. Koel het slachtoffer onmiddellijk actief af: met behulp van een ventilator, door hem/haar met koud water af te sponsen of te besproeien, in water onder te dompelen, in een nat laken te wikkelen, door in ijswater gedrenkte handdoeken te gebruiken of door het plaatsen van ijszakken.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Categoriën: Preventie

Tags: , , ,

Kies je reis- of annuleringsverzekering