Allianz Global Assistance

vragen? 055-5400408 'Direct een reis- en annuleringsverzekering!'

Winterweer? 10 tips om veilig op je wintersportbestemming aan te komen!

Het wintersportseizoen is al volop in gang, maar nog lang niet afgelopen! Na de sneeuwarme kerstvakanties van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een sneeuwzekere voorjaarsvakantie. Hierdoor wordt er verwacht dat vrijdag 9, zaterdag 10 en zaterdag 17 februari drukke wisseldagen worden met mogelijk lange files. Ook kan rijden in de sneeuw best gevaarlijk zijn, zeker in de bergen.

Hierbij 10 belangrijke tips van Allianz Global Assistance voor een veilige rit van en naar de wintersport, zodat je zonder problemen op je bestemming aankomt.

Tip 1: Check de auto
Voordat je vertrekt, is het aan te raden om eerst de auto goed te checken. De bandenspanning, accu, verwarming, olie, remmen en ruitenwissers moeten gecontroleerd worden. De garage kan de auto winterklaar maken. Ook moeten de koelvloeistof en de ruitenwisservloeistof over antivries beschikken. Daarnaast komen winterbanden of sneeuwkettingen zeker van pas in fors winterweer.

Tip 2: Goed zicht en vooruit kijken
Een goede zichtbaarheid is cruciaal om veilig te rijden. Controleer daarom voor vertrek of er nog voldoende vriesbestendige ruitenwisservloeistof aanwezig is. Maak de voor- en achterruit ijsvrij en vergeet zeker ook de achteruitkijkspiegels niet. Door zo ver mogelijk voor je uit te kijken, stuur je vanzelf in de juiste rijrichting. Voldoende afstand houden tot het voertuig voor je, helpt je bij het zien hoe de weg loopt.

Tip 3: Houd afstand
Het is aan te raden altijd meer afstand te houden dan normaal bij gladheid. Je kunt dan ook op tijd reageren als je voorganger een plotselinge (rem)beweging maakt. In Duitsland hanteert men het principe van ‘halber Tacho’: dat men minstens de helft van de snelheid als afstand tot het volgende voertuig moet houden. Een alternatief is twee seconden afstand houden tussen de eigen auto en het volgende voertuig.

Tip 4: Voorkom slippen
In de sneeuw is het belangrijk dat je rustig de koppeling laat opkomen, je niet teveel gas geeft, je beheerst stuurt en ook niet te sterk remt. Door plotselinge of te wilde bewegingen kun je snel in de slip raken. Slippen je banden als je probeert op te trekken, zet je auto dan in z’n tweede versnelling en probeer het nog eens. Ook kan het helpen iets schuin weg te sturen bij het wegrijden. Raak je toch in een slip, druk altijd eerst de koppeling in en laat dan het gas pas los. Druk ook niet direct je rem in, dit kan pas wanneer je wielen weer rollen.

Tip 5: Voorzichtig remmen
Winterweer zoals hagel, sneeuw en soms ook regen, beïnvloedt de remafstand. Hoe gladder, hoe langer het duurt voordat men stilstaat. Minder daarom de snelheid, houd voldoende afstand en rem voorzichtig. Door op tijd terug te schakelen remt de auto op de motor. Dit is zeker belangrijk als je afdaalt. Gebruikt daarna pas je rempedaal. Druk deze niet te diep in, maar gecontroleerd. Moet je toch plotseling hard remmen, schrik dan niet van de ABS. Je rempedaal zal zelf pompende bewegingen maken, maar blijf je pedaal gewoon indrukken. De ABS zorgt er namelijk voor dat je je auto onder controle houdt, dus laat je rempedaal niet los.

Tip 6: Bandenspanning op peil houden
De spanning in de banden wordt lager bij koud weer. Te weinig bandenspanning zorgt ervoor dat de auto minder snel reageert en je meer moeite kan hebben met sturen. Controleer daarom voor aanvang en bij elke stop de bandenspanning. Deze kan dan worden aangevuld als het nodig is.

Tip 7: Oppassen in de buurt van sneeuwploegers of zand- en zoutstrooiers
Wie kent ze niet: de zand-en zoutstrooiers, zodat je veilig op de snelweg kunt rijden. Pas extra goed op als je in de buurt van sneeuwploegers of zand- en zoutstrooiers rijdt. Zij rijden vaak op een lager tempo en het inhalen kan gevaarlijk zijn. Dus afstand houden en alleen inhalen als het echt veilig is.

Tip 8: Opletten op besneeuwde wegen

  • Hierbij nog een aantal korte tips als je over besneeuwde of gladde wegen gaat rijden:
  • Trek altijd langzaam op.
  • Zorg ervoor dat je winterbanden of sneeuwkettingen paraat hebt.
  • Pas de snelheid aan.
  • Rem en stuur voorzichtig.
  • Houd de ramen schoon voor goed zicht.
  • Wees alert.

Tip 9: Zorg voor een Alpine-symbool op de winterbanden
Duitsland heeft per 1 januari 2018 de veiligheidsregels voor winterbanden aangescherpt. De banden moeten voortaan niet alleen het keurmerk M+S hebben, maar ook een Alpine-symbool in de vorm van een berg met sneeuwvlokje. Gelukkig geldt er een overgangsperiode van 6 jaar: tot september 2024. Winterbanden die gekocht worden na 1 januari 2018, moeten wel al voorzien zijn van het Alpinesymbool. Anders riskeer je in Duitsland een boete van minimaal 60 euro.

Tip 10: Denk aan een goede reisverzekering met SOS autohulp
In winterweer heb je extra kans om voor vervelende verassingen te komen te staan: een lege accu, kapotte ruitenwissers of een niet werkende radiator. Daarom is het slim om een goede reisverzekering af te sluiten. Met de Doorlopende Reisverzekering van Allianz Global Assistance met de dekking SOS Autohulp word je altijd geholpen als je onverwacht stil komt te staan. Een team van experts staat dan voor je klaar om je weer snel op weg te helpen.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Categoriën: Reistips

Tags: , ,

Kies je reis- of annuleringsverzekering