Bijzondere sporten en je reisverzekering, vragen en antwoorden
Ga je bijzondere sporten beoefenen tijdens je vakantie in Europa? Dan heeft dat gevolgen voor je reisverzekering. Je leest hier de meeste gestelde vragen en antwoorden over dit onderwerp.
Steeds meer Nederlanders kiezen voor een actieve vakantie. Een aantal gaat nog een stapje verder en besluiten een extreme of gevaarlijke sport te gaan uitoefenen. Denk daarbij aan parachutespringen, zweefvliegen, raften of hiken. Je dient er in dat geval rekening mee te houden dat bijzondere sporten, maar ook survival, niet standaard zijn meeverzekerd op een normale (doorlopende) reisverzekering.
Bijzondere sporten en je reisverzekering
Voor Nederlanders die in Europa bijzondere sporten gaan beoefenen heeft Allianz Global Assistance een speciale reisverzekering: de Adventure & Survival Verzekering. Deze reisverzekering is speciaal ontwikkeld voor mensen die tijdens hun vakantie in Europa aan risicovolle sporten gaan doen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld parachutespringen, bergbeklimmen, raften, abseilen en hanggliding. Maar deze reisverzekering is ook geschikt voor volwassenen en kinderen die naar een survivalkamp gaan of een outdoorweekend hebben geboekt.
Een Adventure & Survival Verzekering is daarom beter geschikt als je extreem gaat sporten tijdens je vakantie. Daarnaast biedt een normale standaard reisverzekering geen of onvoldoende dekking bij bijzondere sporten die meer gevaar met zich meebrengen zoals luchtsport, bergsport en watersport.
Je kan eventueel ook kiezen voor een (kortlopende of doorlopende) reisverzekering met een extra sportdekking. Maar dan ben je nog niet verzekerd voor de ongevallendekking en aansprakelijkheid. Met een Adventure & Survival Verzekering ben je dat wel en loop je geen risico tijdens het sporten. Deze verzekering voor extreme- en gevaarlijk sporten dekt onder andere:
- SOS-kosten;
- reddingskosten;
- repatriëring;
- vervangend vervoer en verblijf;
- beschadiging, verlies of diefstal van bagage;
- ongevallendekking;
- medische kosten;
- aansprakelijkheidsdekking voor de deelnemer(s).
Standaard reisongevallen- en aansprakelijkheidsdekking
De standaard reisongevallen- en aansprakelijkheidsdekking maken deze reisverzekering bijzonder en zeer compleet. Hierdoor zijn namelijk alle risico´s die survivals en extreme outdoor sporten met zich meebrengen gedekt. Nog een prettige bijkomstigheid is dat de verzekering zowel individueel als voor een groep is af te sluiten. De verzekering is geldig in Europa (ook op de Azoren, de Canarische Eilanden, Madeira en de niet-Europese landen aan de Middellandse Zee), inclusief Nederland.
Let op: De verzekering is niet van kracht tijdens de beoefening van wintersport en bijzondere wintersporten.
Verschil met een normale reisverzekering
Het verschil tussen de gewone kortlopende reisverzekering en de Adventure & Survival verzekering is dat bij de laatste een reisongevallen- en aansprakelijkheidsdekking is opgenomen. Deze dekkingen zijn niet standaard gedekt op de kortlopende reisverzekering, maar heb je wel echt nodig als je gevaarlijke outdoor activiteiten gaat ondernemen.
Voordelen van de Adventure & Survival Verzekering
De Adventure & Survival Verzekering heeft een uitgebreide dekking: repatriëring, vervangend vervoer en verblijf, beschadiging, verlies of diefstal van bagage, ongevallendekking en medische kosten zijn standaard gedekt. Daarnaast zijn alle risico’s die survivals en het beoefenen van extreme sporten met zich meebrengen, gedekt (met uitzondering van bungee-jumpen voor de rubriek Reisongevallen).
Hier kun je zelf de premie berekenen en direct een Adventure & Survival reisverzekering voor gevaarlijke, extreme en bijzondere sporten afsluiten. Snel en eenvoudig in slechts drie stappen. Je hebt al een reisverzekering voor gevaarlijke sporten v.a. € 1,80 p/d (Europadekking).
De polis van de Adventure & Survival Verzekering voor gevaarlijke sporten ontvang je direct per e-mail! Je kan de reisverzekering zelfs vijf minuten voor je vertrek afsluiten. Je bent dan goed verzekerd voor extreme sporten in heel Europa, dat geldt ook voor je sportbagage, zelfs als deze gehuurd is!
Heb je nog geen Adventure & Survival Verzekering, sluit hem dan nu hier af.
Meest gestelde vragen en antwoorden
Wat zijn normale sporten?
Sporten zoals voetbal, volleybal, tafeltennis en badminton zijn vrijwel altijd standaard meeverzekerd op vrijwel iedere reisverzekering. De reisverzekeraar gaat er van uit dat er sprake is van recreatief sporten. Ga je aan wedstrijdsport doen? Dan adviseren wij je om dit artikel te lezen: Reisverzekering voor wedstrijdsport »
Wat zijn gevaarlijk sporten?
Sporten die een extra risico meebrengen zijn niet standaard meeverzekerd op een (doorlopende) reisverzekering. Denk daarbij aan de meer extreme outdoor sporten, zoals: wintersport, bergsport (o.a. bergbeklimmen, hiking, abseilen), luchtsport (o.a. parachutespringen, ballonvaren, zweefvliegen en parapente), watersport (zoals rafting, canyoning flottage, hydrospeed, skyboot, wildwaterkanoën en wedstrijdzeilen op zee). Een ander voorbeeld is duiken. Wanneer het gaat om recreatief duiken, is dit op de meeste reisverzekeringen meeverzekerd. Ga je echter dieper dan 40 meter of grot- en wrakduiken? Dan wordt het door sommige reisverzekeraars als gevaarlijke sport gezien. Check daarom altijd eerst de polisvoorwaarden.
Ik ga een gevaarlijk sport beoefenen, welke reisverzekering is het meest geschikt?
De Adventure & Survival Verzekering van Allianz Global Assistance is de ideale outdoor verzekering voor de avontuurlijke vakantieganger die in Europa op reis gaat. Alle risico’s die survival en het beoefenen van outdoor extreme sporten met zich meebrengen, zijn gedekt. De Adventure & Survival Verzekering kan zowel individueel als voor groepen worden afgesloten.
Voor wie is de Adventure & Survival Verzekering bestemd?
De Adventure & Survival Verzekering is bestemd voor iedereen die in Europa een gevaarlijke sport gaat beoefenen en daarvoor goed verzekerd wil zijn.
Welke sporten vallen er onder de Adventure & Survival verzekering?
Vrijwel alle extreme- en gevaarlijk sporten, maar ook outdoor activiteiten zijn gedekt (zie het het overzicht onderaan). Staat jouw sport er niet bij? Dat kan, er verschijnen steeds weer nieuwe bijzondere sporten en varianten op bestaande sporten. Je kan ons altijd bellen als je een sport wilt gaan beoefenen die niet op de lijst staat.
Wat zijn de bijzonderheden van een Adventure & Survival Verzekering?
- De Adventure & Survival Verzekering kent Europadekking.
- Het is een kortlopende (eenmalige) verzekering.
- De verzekering is maximaal af te sluiten voor 180 dagen.
Wat als ik ga sporten buiten Europa?
Ga je bijzondere, extreme of gevaarlijke sporten beoefenen in landen buiten Europa, dan kan je daarvoor de normale kortlopende- of doorlopende reisverzekering van Allianz Global Assistance afsluiten. Je moet dan kiezen voor werelddekking en dekking voor bijzondere sporten.
Wat zit in de standaarddekking van een Adventure & Survival Verzekering en wat kan ik kiezen?
De Adventure & Survival Verzekering heeft een uitgebreide dekking. Daarnaast zijn alle risico’s die survival en het beoefenen van gevaarlijke sporten met zich meebrengen gedekt (met uitzondering van de rubriek ongevallendekking voor bungeejumpen).
Je kunt als extra optie ook de Automobilistenhulpverzekering meeverzekeren. De Automobilistenhulpverzekering biedt dekking bij het uitvallen van de bestuurder of het uitvallen van het motorrijtuig of aanhanger door pech of ongeval. De verzekering biedt alleen dekking in Europa. De verzekering is niet geldig binnen Nederland, tenzij de reis door Nederland één geheel uitmaakt met de reis vanuit Nederland naar de buitenlandse bestemming en omgekeerd.
Is de Adventure & Survival Verzekering ook geschikt voor bijzondere wintersporten?
Nee, de Adventure & Survival biedt geen dekking voor wintersporten. Sluit hiervoor een kortlopende of doorlopende reisverzekering met wintersportdekking af.
Wat is het dekkingsgebied van de Adventure & Survival Verzekering
Je kunt alleen een Adventure & Survival Verzekering afsluiten als je gaat sporten in Europa. Onder Europa wordt verstaan: de Europese landen inclusief de Azoren, Canarische eilanden, Madeira, en de niet-Europese landen aan de Middellandse Zee.
Hoe kan ik een Adventure & Survival Verzekering afsluiten?
Dat kan eenvoudig bij ons. Je ontvangt de polis direct per e-mail.
Ik ga met een groep op reis, hoeveel personen kunnen er worden meeverzekerd?
Je kunt zelf voor maximaal 9 personen de verzekering afsluiten. Is de groep groter, dan moet je even contact met ons opnemen.
Ik heb elders al een doorlopende reisverzekering maar deze dekt geen gevaarlijke sporten, wat nu?
In dat geval kan je voor de Adventure & Survival Verzekering van Allianz Global Assistance kiezen. Denk er aan dat je deze verzekering voor de gehele vakantie moet afsluiten. Ook al ga je bijvoorbeeld 14 dagen op vakantie en maar 5 dagen gevaarlijk sporten beoefenen.
Welke sporten vallen er onder de Adventure & Survival verzekering?
Vrijwel alle extreme, gevaarlijk sporten en oudoor activiteiten zijn gedekt (zie het onderstaande overzicht). Staat jouw sport er niet bij? Dat kan. Er verschijnen steeds meer outdoor sporten en varianten op bestaande sporten, met nieuwe namen, maar je kunt ons altijd bellen als je een sport wil gaan beoefenen die niet op de lijst staat.
- Abseilen
- Berg- en rotsklimmen
- Bungeejumpen/bungee jumping
- Canape-ing
- Canyoning
- Catcrawl
- Cave rafting
- Cliff jumping
- Deltavliegen
- Downhill mountainbiken/Downhill (mountain) biking
- Flottage
- Fly By Wire
- Formatiespringen
- Funboarden
- Glaciospeologie
- Golfsurfen
- Hanggliding
- Hydrospeed
- Indoor wandklimmen
- Kitesurfen
- Klettern
- Parachutespringen
- Paragliding
- Parapente
- Skyboot
- Skysurfing
- Speedraces
- Speleologie
- Swingbo
- Tandemspringen
- Tijgeren
- Tokkelen
- Ultralight vliegen
- Wildwaterkanoën
- Yetiballing
- Zandskiën
- Zeilvleugelvliegen
- Zweefvliegen
Vragen?
Heb je nog vragen over reisverzekeringen voor bijzondere of gevaarlijke sporten? Stuur een e-mail info@reisverzekering-direct.nl of bel ons: telefoon 055 540 04 08 (tijdens kantooruren op werkdagen).
Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.