Allianz Global Assistance

vragen? 055-5400408 'Direct een reis- en annuleringsverzekering!'

Dekking medische kosten op je reisverzekering is belangrijk!

Moet je bij het afsluiten van een kortlopende of doorlopende reisverzekering van Allianz Global Assistance nu wel of niet de dekking medische kosten meeverzekeren? Deze vraag staat vaak centraal bij het afsluiten van een reisverzekering. Wij adviseren om wel de dekking medische kosten te kiezen.

De gedachte dat de basiszorgverzekering voldoende is en men zich niet dubbel wil verzekeren is niet juist. Een reisverzekering met dekking voor medische kosten geeft namelijk meer zekerheid dan uitsluitend de basis zorgverzekering.

Reisverzekering en dekking medische kosten

Wanneer je in het buitenland te maken krijgt met medische kosten is een reisverzekering van Allianz Global Assistance die ook medische kosten dekt erg belangrijk. In een aantal gevallen is je verplichte zorgverzekering niet toereikend. Je bent voor maximaal de kosten zoals die in Nederland gebruikelijk zijn verzekerd. Wanneer de rekening hoger uitvalt moet je zelf het verschil bijbetalen. En dat gaat meestal niet over een paar tientjes.

Hoge geneeskundige kosten

In sommige landen, zoals de Verenigde Staten, Griekenland en Turkije, zijn de kosten voor gezondheidszorg veel hoger dan in Nederland. Ook in niet-Westerse landen zijn de medische kosten vaak hoger, omdat toeristen veelal in een privé-kliniek terecht komen. Deze kosten kunnen zorgen voor financiële tegenvallers.

Verschil in kosten Nederland en buitenland

Stel je bent op vakantie in Turkije en bij een val breekt je jouw pols. Een operatie in een Turkse privé-kliniek kost ongeveer € 16.000,-. Ter vergelijking: in Nederland kost een dergelijke operatie rond de € 3.500,-. Met een basis zorgverzekering zou je dus maximaal € 3.500,- vergoed krijgen en zelf € 12.500 moeten bijbetalen. Een reisverzekering van Allianz Global Assistance met dekking voor medische kosten, vergoedt altijd de kostprijs van medisch noodzakelijke behandelingen en ook de medische kosten die door je zorgverzekering niet vergoed worden.

Medische zorg in Amerika zelfs tien keer duurder

Een ander voorbeeld is de medische zorg in Amerika. Alleen noodgevallen worden zonder vooruitbetaling behandeld. Een “gewone” behandeling wordt zonder verzekeringsbewijs of voorschot vaak geweigerd. Daar komt bij dat de medische kosten kunnen oplopen tot het tienvoudige van het gangbare tarief in Nederland. Een huisartsenbezoek voor een insectenbeet in de Verenigde Staten kost bijvoorbeeld ongeveer € 1.400,- terwijl dit in Nederland slechts € 130,- kost.

Ook bij wintersport is de dekking medische kosten belangrijk

Mocht je gaan wintersporten en je breekt een been op de piste, dan vergoedt je zorgverzekering weliswaar (gedeeltelijk) de geneeskundige kosten, maar de kosten voor vervoer per helikopter, banaan of gipsvlucht neemt de zorgverzekeraar meestal niet voor zijn rekening. De kosten van een genoodzaakt langer verblijf ook niet. En de rekening voor opsporing of redding en berging? Ook die kun je niet bij een zorgverzekeraar claimen. Het zijn vooral deze kosten die behoorlijk in de papieren kunnen lopen.

Eigen risico zorgverzekering wordt ook vergoed

Een andere reden om tóch een reisverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland af te sluiten, is je eigen risico op je basisverzekering. Via de basisverzekering heeft elke volwassene een verplicht eigen risico voor de zorgverzekering, deze bedraagt nu € 385 in 2021. Dat betekent dat je de eerste € 385 die je aan zorgkosten maakt, zelf moet betalen. Pas daarna betaalt je zorgverzekeraar de kosten. Dit betekent dat als je op vakantie een been breekt en de rekening € 1.000,- bedraagt, je zelf € 385,- moet betalen (tenzij je eigen risico al voldaan is). Dat is namelijk het eigen risico op je zorgverzekering. Wil je dat niet, dan is het raadzaam om een reisverzekering met dekking voor medische kosten af te sluiten. Hiermee voorkom je onverwacht hoge kosten tijdens je vakantie. Allianz Global Assistance vergoed namelijk alle medische kosten en ook je verplicht eigen risico op je basiszorgverzekering.

Zoals je in bovenstaande voorbeelden kan lezen is de Nederlandse basiszorgverzekering vaak niet voldoende wanneer je op reis gaat. Sluit daarom voor je op vakantie gaat een reisverzekering af met dekking voor medische kosten en voorkom daarmee mogelijk financiële tegenvallers.

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Kies je reis- of annuleringsverzekering