Allianz Global Assistance

vragen? 055-5400408 'Direct een reis- en annuleringsverzekering!'

Reisverzekering en scooter huren, wat is verzekerd?

Reisverzekering en scooter huren

Een scooter huren tijdens je buitenlandse vakantie is natuurlijk leuk maar er zitten wel flinke haken en ogen aan. Zonder dat je er misschien erg in hebt huur je een motor omdat de cilinderinhoud meer dan 50 cc is. Je moet dan over een geldig motorrijbewijs beschikken. Ook wat betreft de verzekering zijn er een flink aantal aandachtspunten, zo dekt jouw reisverzekering nooit schade aan (gehuurde) voertuigen.

Je gaat naar een ver en warm land op vakantie en je wilt een scooter huren. De prijzen zijn laag en er zijn weinig regels. Je paspoort laten zien is soms al genoeg. Naar een rijbewijs wordt niet eens gevraagd. Makkelijk toch? Of niet?

Let op: In het buitenland is het ook een ernstige overtreding wanneer je een scooter of motor huurt zonder dat je geldig rijbewijs hebt voor een dergelijk voertuig. Bij een ongeval met schade en/of gewonden dan kan je zelfs in de gevangenis belanden. De kans is dan ook groot dat je opdraait voor de schade aan het gehuurde voertuig. Is er een ander partij betrokken bij het ongeval dan kan het zijn dat jij een eventuele schade ook moet betalen.

Wat dekt je reisverzekering bij een ongeval?

Een reisverzekering dekt NOOIT de schade aan voertuigen, ook niet aan jouw gehuurde scooter en/of schade aan derden. Eventuele medische kosten ten gevolge van een ongeval zijn wel gedekt (mits je medische kosten apart hebt meeverzekerd op je reisverzekering). Voorwaarde is natuurlijk ook dat jij je netjes aan de wet hebt gehouden.

Let op: Heb je de wet overtreden, bijvoorbeeld omdat je geen geldig rijbewijs hebt, geen helm hebt gedragen of alcohol hebt gebruikt, dan kan de reisverzekeraar een schade-uitkering weigeren.

Een scooter huren? Onderschat de gevaren niet!

Veel vakantiegangers onderschatten de risico’s van verkeersdeelname in het buitenland. Wij noemen er een aantal:

  • Soms rijdt men links in plaatst van rechts zoals bij ons in Nederland.
  • De verkeersregels zijn vaak onduidelijk.
  • Je kent de weg niet en het kan zijn dat daarom minder goed op het overige verkeer let.
  • Veel wegen in het buitenland zijn slecht onderhouden en zitten vol gaten en bulten. Voor je het weet ga je onderuit.
  • De locals rijden soms roekeloos, te snel en niet zelden onder invloed van drank of drugs.
  • Je krijgt te maken met andere regels, wetten en soms ook met een corrupte politie.
  • Loslopen en overstekende honden zijn vaak de oorzaak van valpartijen met een scooter.
  • Misschien draag je geen helm omdat de locals dat ook niet doen. Een levensgevaarlijke keuze.

Let op: Huurscooters zijn vrijwel nooit all-risk verzekerd alle schade die je veroorzaakt zal je dus zelf moeten betalen, zelfs als het jouw schuld niet is.

Verder is van belang dat je alleen een scooter huurt van een gerenommeerd verhuurbedrijf. In het hotel kan men meestal wel een betrouwbare verhuurder aanbevelen. Huur nooit een scooter van meer dan 50 cc als geen geldig motorrijbewijs bezit. In veel landen buiten Europa vraagt men naar een  Internationaal rijbewijs. Deze is tegen betaling verkrijgbaar bij de ANWB.

Vraag altijd naar een duidelijk in het Engels opgestelde verhuurovereenkomst. Alvorens te tekenen, controleer de tekst en ken je verantwoordelijkheden als het gaat om de verzekering van het voertuig. Zelfs al is je scooter verzekerd controleer dan de kleine lettertjes en de hoogte van het eigen risico.

Tip: Geef nooit jouw paspoort of rijbewijs als onderpand aan de verhuurder.

Misschien wel het belangrijkste: zorg er voor dat je altijd een goed passende helm draagt en zet deze ook op bij korte ritjes.

Vragen?

Heb je nog vragen over de dekking van reisverzekering bij het huren van een scooter? Neem dan contact met ons. Dat kan per e-mail: info@reisverzekering-direct.nl of per telefoon: 055-540 04 08 (09.00 uur – 17.00 uur op werkdagen).

Disclaimer: De bovenstaande tekst is met zorg samengesteld. Toch kunnen wij niet uitsluiten dat er fouten in staan of dat er inmiddels wijzigingen hebben plaatsgevonden (kijk daarom ook naar de datum van het artikel). Er kunnen aan de tekst/premies dan ook geen rechten worden ontleend, die vooral een globaal informerende functie heeft. Wij verzoeken je bij twijfel/vragen altijd eerst contact met ons op te nemen. Daarnaast wijzen wij jou er op dat de algemene voorwaarden en de productvoorwaarden van de verzekeraar bepalend zijn voor vergoedingen en eventuele uitsluitingen. Wij vragen je dan ook om voor dat je een verzekering afsluit eerst de verzekeringsvoorwaarden te lezen. Lees na het afsluiten van de verzekering ook altijd de polis goed door, zodat je kan zien waar je exact voor verzekerd bent en hoe hoog de verzekerde bedragen zijn.

Categoriën: Reisverzekeringen

Tags: , ,

Kies je reis- of annuleringsverzekering