Allianz Global Assistance

vragen? 055-5400408 'Direct een reis- en annuleringsverzekering!'

MoneyView: Groot verschil tussen premie kortlopende en doorlopende annuleringsverzekering

Met meer zekerheid op vakantie? Je kan tegenwoordig eenvoudig een reisverzekering uitbreiden met een annuleringsdekking. Met deze annuleringsdekking worden de annuleringskosten vergoed en wordt de reissom van de vakantie teruggestort. Natuurlijk moet er dan sprake zijn van een gedekte annuleringsreden.

MoneyView, een onafhankelijke onderzoeks- en benchmarkinstituut voor financiële dienstverleners, onderzocht de premie van de standaard annuleringsdekking van 27 aanbieders van doorlopende reisverzekeringen en van 16 aanbieders van kortlopende reisverzekeringen.

Uit het onderzoek blijkt dat de premies voor reisverzekeringen met een annuleringsdekking nogal van elkaar verschillen. Niet alleen het verschil tussen aanbieders is groot, ook het verschil tussen de premie voor de kortlopende- en de doorlopende annuleringsverzekering van dezelfde aanbieder is opmerkelijk. Bij een aantal verzekeraars is de kortlopende annuleringsdekking zelfs meer dan twee keer zo duur als de doorlopende variant. Dat is juist opvallend omdat op een doorlopende annuleringsverzekering het hele jaar aanspraak gemaakt kan worden en de kortlopende variant slechts voor één vakantie geldt.

Controleer welke annuleringsredenen gedekt zijn

De verschillen in premie kunnen deels worden verklaard door de verschillen in verzekerde bedragen. Bij de ene verzekeraar is er sprake van een maximum van € 3.000,- per reis, terwijl dit bij de andere verzekeraar € 6.000,- is. Ook de verhouding tussen verzekerd bedrag en de premie is iets om goed op te letten bij het afsluiten van een annuleringsdekking.

Daarnaast is het van belang om vooraf goed te controleren welke redenen voor annulering verzekerd zijn. Zo is bijvoorbeeld het overlijden van een eerste- of tweedegraads familielid altijd gedekt, maar ontslag niet in alle gevallen. Dit laat onverlet dat er soms bij een vrijwel identieke dekking sprake kan zijn van grote premieverschillen, vooral bij de kortlopende variant.

Vergeet niet de termijn waarbinnen een annuleringsdekking moet worden afgesloten in de gaten te houden. Doorgaans is dit zeven of veertien dagen. Bij overschrijding van deze termijn kan er bij sommige verzekeraars geen annuleringsdekking meer worden afgesloten, of is annulering als gevolg van een bestaande kwaal of ziekte van een verzekerde of familielid uitgesloten.

Bij de doorlopende annuleringsverzekering zijn er grote verschillen in verzekerde bedragen. Bij een gedekte annulering wordt niet meer vergoed dan de daadwerkelijke annuleringskosten. Er geldt altijd een maximum per persoon (per reis) en doorgaans ook een maximum per polis (per jaar). Geldt er bijvoorbeeld een maximum van € 1.500,- per persoon per reis, dan is dit voor drie personen dus maximaal € 4.500,-. Vanzelfsprekend wordt er nooit meer uitgekeerd dan de werkelijke schade of het verzekerd bedrag.

Een voordeel bij de kortlopende variant is de mogelijkheid om het exacte bedrag van de reis op te geven als verzekerd bedrag, zo kan je bij een annulering volledig schadeloos gesteld worden.

Kies je reis- of annuleringsverzekering